Дянков: Мораториумът в здравеопазването е грешна политика!

На макроикономическо ниво България расте. Тази година с 4%, догодина може да стигнем и заветните 5%. Трябва обаче да отбележим, че това се случва , защото Европа расте. Тази година ще е първата от 7 добри години.

 

"Вярно е , че в бюджет 2018 се дават много повече пари за здравеопазване. Факт е, че с всяка година парите са повече, но някакси системата ги усвоява, а състоянието на здравеопазването не се подобрява."

 

Това коментира пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

 

"Аз се надявах, че министърът на здравеопазването, като бивш финансист ще подобри ситуацията. За съжаление обаче подходът не е сменен. Мораториумите са грешна политика. Това не трябваше да се случва сега", категоричен е той.

 

"В системата на здравеопазването по 300-400 млн. лв влизат. Трябва да се гледа клинична пътека по клинична пътека, за да се уточнят нещата.", смята Дянков.

 

"На макроикономическо ниво България расте. Тази година с 4%, догодина може да стигнем и заветните 5%. Трябва обаче да отбележим, че това се случва , защото Европа расте. Тази година ще е първата от 7 добри години. Тези проценти обаче се изработват най-много в Западна България и в големите градове. Според мен трябва да се разгледа област по област. Необходимо е мислене по региони.", уточнява бившият финансов министър.

 

"Вчера вечер, прибирайки се от Лондон, седях до едно семейство от Враца, което се връщаше да живее и работи в България. Но се връщаше да работи в Пловдив. В големите градове, икономическият растеж е много видим. Северна България обаче се обезлюдява - там икономиката е застопорена.", разказа той.

 

"Според мен управлението в момента е стабилно и ще остане такова. Идва и Председателство. Това винаги носи положителни промени. Забелязва се в цяла Европа.", смята Дянков.

 

"Всеки процент допълнителен ръст дава към милиард повече за харчене в държавата. Това значи, че за 2018 година ще се образува допълнителен бюджет над установения за образование, например", обяснява финансистът. Според Симеон Дянков има база политиците вече да са си научили уроците и да не се правят едни и същи грешки.

 

Заради един танц със саби не трябва държавата да отстъпва царските имоти. Те са държавна собственост, които са предоставени на Симеон само да ги ползва, подчерта бившият финансов министър.

 

„Не са царски имоти, а имоти на държавата, за които претендира царското семейство“, посочи той.

 

По темата с политическите страсти и призивите на ДПС за демонтаж на властта бившият министър на финансите посочи, че управлението е стабилно и ще остане в този формат. „Обикновено правителствата се чувстват несигурни, когато икономическата обставновка е трудна“, посочи той.

 

Относно въпроса с имотния пазар Дянков посочи, че е рано да се говори за спукване на балон. „Има няколко години, преди да се притесняваме за това“, заяви той.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа