Гергов забърка огромен скандал в БСП и в ГЕРБ с признанието си, че е договарял коалиция с Борисов

Коалиция БСП-ГЕРб не е възможна - първо, заради разминаването в програмите ни и второ – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха, посочва лидерът на БСП Нинова

 

Моята лична амбиция беше, след като имаме два милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилния път! Разговаряли сме с Бойко Борисов няколко пъти по тази тема.“

 

Такова изненадващо политическо признание направи в ефира на БТВ бизнесменът Георги Гергов, председател на пловдивската организация на БСП, член на Националния съвет на БСП, бивш член на Изпълнителното бюро на БСП.

 

Така социалистът Георги Гергов оповести публично, че въпреки решенията на Националния съвет на БСП, въпреки решението, взето на конгреса ѝ на 4 февруари т.г., посочващо ГЕРБ като основен политически опонент, е имало среди в социалистическата партия, които са водели тайни и задкулисни преговори за коалиционно управление с партията на Бойко Борисов.

 

Дали съзнателно или неволно, Георги Гергов забърка огромен скандал между БСП и ГЕРБ. Досега и двете партии официално твърдяха, че никога никой не е водил разговори за голяма коалиция между тях.

 

Веднага изниква въпросът – кой и с какъв мандат е водил тези разговори?

 

От интервюто на Георгов става ясно, че лично той няколко пъти е говорил с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

По това време Гергов беше член на ИБ на БСП. Той обаче не е получавал мандат от партията си да води подобни разговори, заявиха от "Позитано" 20. Няма и такова решение на Националния съвет. Следователно, Гергов е водил тези разговори в лично качество, без да има санкцията на партията. На заседания на ИБ на БСП водачът на пловдивските социалисти неведнъж е изразявал позицията си - да направим коалиция с ГЕРБ, за да "нахраним хората си", която винаги е била отхвърляна от Нинова. Около него дори се заформила групичка, предимно от партийци-бизнесмени, които смятат, че чрез коалиция с ГЕРБ соцпартията може да се върне отново във властта.

 

Всички документи на БСП – решенията конгреса, на заседанията на Националния съвет, изказванията на лидера Корнелия Нинова обаче говорят за друго.

 

В деня на предсрочните парламентарни избори на 26 март, още същата вечер, без да я питат журналистите, без да са ясни дори окончателните резултати, председателят на БСП Корнелия Нинова ясно заяви: „Ако ГЕРБ не успеят да направят кабинет и ни бъде връчен мандат, ще се опитаме да направим правителство.

 

Ако БСП бъде поканена от ГЕРБ в разговори за коалиция, няма да участва в тях!“

 

Още тогава Нинова се мотивира и до днес не е променила позицията си:

 

В политиката има принципни неща, ние сме заявявали в кампания и по принцип, че програмите ни са сериозно различни, че сме алтернатива на ГЕРБ“.

 

Няколко дни по-късно, на 31 март, Националният съвет на БСП отчита изборния резултат. Нинова иска доверие заради второто място на вота с думите: „Отговорността се носи в първо лице!“ И го получава. Червеният пленум подкрепя и становището ѝ БСП да не прави коалиция с ГЕРБ.

Това е веднага след изборите.

 

 

Но анти-ГЕРБ позицията на БСП е същата и преди тях.

 

На 4 февруари социалистическата партия свиква на заседание делегатите на 49-ия конгрес. Основното послание в доклада на Корнелия Нинова е „Да закрием паралелната държава!“ В него партия ГЕРБ е спомената четири пъти – и във всичките като основен политически опонент. А докато говори, на екрана зад нея в зала 1 на НДК вървят снимки и цитати на Бойко Борисов и оборващите ги факти.

 

Голяма коалиция не е възможна и не ставаме по-близки след чутото от тяхната програма за управление. Не им вярваме“, казва пред медиите в кулоарите на конгреса Корнелия Нинова.

 

Цялата предизборна кампания на БСП минава под мотото „Да спрем ГЕРБ!“ Нинова заявява неведнъж, че само БСП може да спре ГЕРБ.

 

„Не вярвайте на ГЕРБ. Помним какво правеха допреди няколко месеца“, обръща се към хората по предизборните прояви тя.

 

Каква е позицията на ГЕРБ?

 

След предсрочните парламентарни избори, на 11 април, Бойко Борисов предлага на Корнелия Нинова да стане председател на Народното събрание. Но в лично качество. Не предлага на БСП общо управление.

 

Борисов заявява следното: "Нито ние, нито те някога сме говорили за коалиция. Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат на изборите да приемат председателското място в парламента. Тя отказа, тъй като считат, че ще бъдат твърда опозиция.

 

Мисля, че по темата за сигурността в България, за провеждане на европейското председателство, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента и в новите закони и промяна на стари да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години.“

 

Нинова отказва офертата с думите, че коалиция между ГЕРБ и БСП не може да има.

 

„Получих предложение от Бойко Борисов да стана председател на Народното събрание, но отказах. Съгласие по национални теми (може да има) при едно условие.

 

Моля, да се спрат внушения и спекулации, че е възможна обща управленска коалиция между БСП и ГЕРБ. За нас това не е възможно по две причини. Първата е разминаването в програмите ни и втората – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха за тази промяна", казва пред медиите Корнелия Нинова.

 

Няколко дни по-късно – на 19 април, 44-ото Народно събрание се събира за първи път.

 

 

В речта Нинова отново дава да се разбере – БСП е опозиция:„Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Политическа и  управленска".

 

Бойко Борисов също е категоричен, че коалиция с БСП е невъзможна и тази тема никога не е била предмет на обсъждане в партийните органи на ГЕРБ.

 

"Коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна.По-добре е да има правителства на малцинства, за да се знае кой управлява и кой носи отговорността, отколкото широка коалиция", е категоричен лидерът на ГЕРБ и преди, и след изборите, когато още не бе съставил управленската формула на кабинета.

 

„Аз съм категорично против коалициите, които ни се приписват в бъдеще. Как ще направим коалиция с БСП, ще махнем плоския данък и ще минем към прогресивен ли? Абсурд! По-добре да има правителство на малцинството, отколкото широка и разбита коалиция", обясни тогава Борисов. 

 

"Изключително трудна работа е. Компромиси, компромиси, компромиси и винаги се трупат на най-голямата партия. Който спечели изборите, да си носи отговорност. Това е нашата програма", посочи Борисов.

 

"Коалиция с БСП изглежда нереалистична.Този въпрос не стои пред нас и няма какво да го коментираме повече, казва и  вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, отхвърляйки предложението на Валери Симеонов да се направи голяма коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. 

 

И днес от ръководството на ГЕРБ заявиха, че никога не са водени разговори за коалиция с БСП и отказаха да коментират думите на Гергов.

 

Станете почитател на Класа