НС ще приеме окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване

Депутатите ще приемат окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване и ще гласуват на първо четене промени в Закона за обществените поръчки.

Държавната агенция „Разузнаване" да бъде пряко подчинена на министър-председателя - това е заложено в промените в Закона за държавното разузнаване. Съгласно разпоредбите Агенция „Разузнаване" ще се води от председател, назначаван с указ на президента по предложение на Министерски съвет за срок от пет години.

При изпълнение на служебните си задължения държавните служители на Агенцията ще могат да използват оръжие при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие и ако лицето оказва съпротива или се опитва да избяга. С този законопроект се въвежда нова фигура в българското разузнаване - инспектор, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на Държавна агенция „Разузнаване", но ще бъде назначаван от министър-председателя.

Очаква се на първо четене народните представители да гласуват и промените в закона за обществените поръчки. В законопроектът е предвидено поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие и кооперации на хора с увреждания. Предлага се агенцията по обществените поръчки да премине към министъра на финансите. В програмата на НС са и окончателните текстове за законопроекта за военното разузнаване.

Станете почитател на Класа