Плевнелиев: С кандидатура на жена България ще е силен играч за генерален секретар на

С кандидатура на жена България ще каже ясно и точно, че ще бъде силен играч в предстоящото състезания за поста генерален секретар на ООН. Същевременно страната ще настоява Източна Европа да получи своя ред и да излъчи следващия генерален секретар. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където се намира за участие в 70-та сесия на Общото събрание на ООН.

Темата за следващия ръководител на световната организация ще присъства на предстоящата по-късно в понеделник среща на българския държавен глава със сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун.

Пред журналисти президентът заяви, че приветства приетата наскоро резолюция на ООН, според която след стартиране на процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН държавите ще могат да номинират своите кандидати. Очаква се този процес да започне в края на януари 2016 година.

Според държавния глава, по този начин ще се осигури повече прозрачност и по-голям шанс за силните кандидати, като се намалят възможностите за задкулисни договорки между отделните държави.

"Ние ще спазим процедурата. Ще бъдем едни от първите със силна кандидатура. Сигурен съм, че следващият генерален секретар на ООН ще дойде от Източна Европа, крайно време е. И съм сигурен, че трябва да бъде жена. Досега имаме осем генерални секретари и всички са мъже", посочи президентът Росен Плевнелиев пред представителите на български медии в Ню Йорк, цитиран от своя пресцентър.

От месеци насам сред най-споменаваните от експертите и от световните медии потенциални кандидати за най-високия пост в световната организация се споменават имената на две българки – на еврокомисаря и вицепрезидент на Европейската комисия Кристалина Георгиева и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Двете са предложени и от организацията за "Жена начело на ООН". Страната ни трябва да представи своята официална номинация до няколко месеца, отбелязва бТВ в кореспонденция от Ню Йорк.

България ще даде заявка за една от най-високите световни позиции - генерален секретар на ООН, стана ясно снощи от изявление на президента Росен Плевнелиев пред журналисти в Ню Йорк. Той е в града за участие в срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г.

Станете почитател на Класа