Германия агитира за преходно правителство в Сирия

Башар Асад е важен за прекратяването на огъня в Сирия, но в дългосрочна перспектива мирното бъдеще на страната не може да е свързано с него, обяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той се обяви за преходно правителство в Сирия и предложи посредничество между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад, предаде ТАСС. "Ако успеем да съберем всички основни играчи в региона, Европа, САЩ и Русия под един общ знаменател, това означава, че отиваме към съставяне на преходно правителство и това вече би било голям успех", заяви Щайнмайер по германската телевизия А Ер Де.

По думите на Щайнмайер ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна.

"Надявам се, че сътрудничеството (с Русия) по въпроса за Сирия ще ни помогне да направим крачка напред в украинския конфликт", каза министърът. Той обаче не препоръча да се разглеждат действията на Москва за сирийското уреждане в контекста на ситуацията в Украйна.

"Аз не бих смесвал тези две неща", добави Щайнмайер, който повтори официалната позиция на Берлин, че санкциите срещу Русия може да бъдат снети само в случай на изпълнение на минските договорености.

Станете почитател на Класа