Става ли България „гореща точка” за бежанци?

България сама е поискала на нейна територия да бъде създадена така наречената „гореща точка" за бежанци, обяви Ангела Меркел след срещата на върха в Брюксел, цитирана от пратеника на "Клуб Z".„България също посочи, че има външна граница с Турция, че е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци", казала Меркел на пресконференция. "Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка", ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия, но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?"

Премиерът Бойко Борисов не говори след срещата, но ясно изрази своята позиция, която е обща с тази на Турция. Двете страни предлагат създаването на зона на сигурност в Северна Сирия, която да предотврати миграцията на 7 милиона сирийци към Европа. Според Борисов с настъпването на зимата напрежението по границите ще се увеличи.

Засега „горещи точки" се предвиждаха само в страните от европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген. Те са замислени като местата, където мигрантите ще бъдат събирани и вероятно разпределяни за други държави на ЕС.

Според казаното досега от Европейската комисия националните власти трябва да се ангажират успоредно с приемните центрове да създадат места за настаняване на мигрантите, за които могат да получат финансиране от ЕС. Първият транш с такава цел само за Гърция е 33 милиона евро за един приемен център в атинското пристанище Пирея.

Засега „горещи точки" се предвиждаха само в страните от европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген. Те са замислени като местата, където мигрантите ще бъдат събирани и вероятно разпределяни за други държави на ЕС. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа