Лидерите на ЕС на извънредна среща заради мигрантската криза

Държавните лидери от Европейския съюз се срещат неформално в Брюксел за нови мерки по бежанската криза. Очаква се сред тях да бъдат засилване контрола по границите и ново преразпределение на мигрантите.

На извънредна среща снощи вътрешните министри успяха да постигнат договорка за разпределяне на 120 000 бежанци. Унгария, Полша, Чехия и Словакия са против налагането на задължителни квоти за прием на бежанци.

Първата част от плана включва разселването на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия. По информация на БТА България ще приеме незабавно 852 бежанци.

Тъй като Унгария отказа да участва в схемата, оставащата квота от 54 000 души ще бъде разпределена във втората част на плана. Унгарската квота става "резервна" и ще бъде използвана за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция, ако нито една друга страна не бъде изправена пред имигрантска криза в непосредствено бъдеще.

Като се вземе предвид и постигнатото по-рано споразумение за разселване на 40 000 имигранти, ЕК съобщи, че Европа вече е в състояние през следващите две години да разпредели общо 160 000 души, търсещи убежище.

След решението на вътрешните министри днешният Европейски съвет няма да бъде помрачен от дебата по плана, коментира "Ройтерс". Лидерите на държавите от ЕС ще обсъждат увеличаването на помощта за бежанците в Турция и Близкия изток, както и темата за затягането на контрола по външните граници на съюза.

 

http://www.mediapool.bg

Станете почитател на Класа