Сирийски журналист обвини Русия за задълбочаващата се криза в Сирия

Видя се, че лидери в Европа няма. Така председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред Нова телевизия квотите за бежанци, като вчера (22 септември) министрите на вътрешните работи и правосъдието оформиха споразумението. Припомняме, че 66 000 души ще бъдат веднага разселени, а останалите 54 000 ще бъдат разселени „на доброволен принцип". Против гласуваха Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, а Финландия се въздържа. Пробивът е, че Полша се съгласи да вземе 5000 души.

В началото на 2012-та година бежанците от Сирия в Турция бяха 8000 души. Сега вече са 2 млн. души, каза журналистът Нидал Хлайф. Той заяви, че преди три години сирийците са вярвали, че кризата скоро ще свърши, но сега не е така. Причината – подкрепата на Русия за Башар Асад, с войници, с оръжие, с техника. Русия подкрепя диктатурите в арабския свят, каза Хлайф. „Ислямска държава" я нямаше, когато избухна кризата с Башар Асад. Тя дойде преди две години, кризата с Асад е от пет, припомни сирийският журналист.

Няма да има мир в Близкия изток, ако Русия и САЩ не действат заедно, подчерта Каракачанов. Първо Европа трябва да формулира проблема – той е „Ислямска държава". Башар Асад е диктатор и е проблем, но ИД иска нещо много по-страшно, смята лидерът на ВМРО. А Хлайф обвини Европа, че не е действала в началото, за да се справи с Асад – тогава, когато ИД я е нямало. Няма разбирателство кой да управлява Сирия, след като Асад бъде свален – това е огромният проблем сега, коментира Хлайф.

Позицията на България е след каруцата, добави Каракачанов за нашата политика по въпроса. Европейските лидери трябва да мислят с главите си, а не да ги командват по телефона, каза още лидерът на ВМРО. Имаше идея за буферни зони, било на сирийска или турска територия, които да бъдат подсигурени с международна подкрепа, припомни Каракачанов. Той определи „поканата на Меркел" към „икономическите имигранти" като началото на края на кариерата на германския канцлер.

Редактор: Ивайло Ачев

Станете почитател на Класа