ДПС привлича избиратели с безплатни екскурзии и безплатно обрязване

Безплатна екскурзия до Одрин и безплатно масово обрязване - това са част от „облагите", които се предлагат от ДПС преди изборите в смесените региони.

От репортаж на Нова телевизия става ясно, че валията (областният управител) на Одрин дарява парите за екскурзиите. Той е дал и над 1 млн. лева за обновяване на джамии в селата около Търговище. А пред хората кметът на Омуртаг Неджет Шабан казва на турски език, че никой не може да му забрани да говори на турски, въпреки че по закон агитацията е само на български език.

Най-много пари обаче турското правителство е дало за обрязването на 200 деца от Омуртаг и Търговищко. Церемонията е проведена на 4 септември. Парите минават през фондация, която няма отчетени приходи и която е водена по документи от Орхан Мустафа. Безплатният сюнет не е отблагодаряване, твърди Шабан. А плакатите на ДПС са поставени на церемонията по обрязване, но от партията отричат те да са го правили – някой друг ги бил поставил.

Про и анти-ДПС

Няма нищо по-лесно от това да раздразниш българите със звука от припяването на мюзеина, коментира социологът Андрей Райчев, след като репортажът за обрязването и екскурзиите почна точно с призива на мюзеина за молитва. Предполагам, че Омуртаг и Одрин са побратимени. Как щеше да изглежда това без ДПС – ислям и под пряко влияние на Турция. Как изглежда с ДПС – всички говорят български, подчерта Андрей Райчев. ДПС води дългосрочна антитурска политика, убедено каза социологът, въпреки че от мнозина Движението е считано точно за проводник на турски интереси и за символ на модела „КОЙ". Сатанизацията на ДПС започна 18 години след като Движението съществуваше, тъй като антикомунизмът се беше изчерпал като карта „да будиш масите", продължи да дава примери Райчев. В ДПС има корупция, има всички болести на политическите партии, но нищо повече от останалите партии, заяви социологът.

За Райчев ДПС е доказало, че е завило надясно с оставката на кабинета „Орешарски". Те спряха „Южен поток" и бяха важна част от налагане на позицията на САЩ на Балканите, твърди социологът. Мисля, че ДПС има план официално да се върне във властта – тихо и кротко. Не знам каква точно ще е формулата, призна Райчев. И подчерта, че ако ДПС изчезне, „ще възникне нещо ислямско и отвратително", нещо опасно за България. ДПС е партия номер 3, може би номер 2 в България, изтъкна Райчев. Веднага след това обаче Райчев посочи, че ДПС „правело жестове" към избирателите си, като защитило Ахмед Муса при обвиненията в радикален ислям. САЩ подкрепя ДПС и заради "Ислямска държава", добави той.

Какво знаме има на джамията в началото на репортажа, намеси се и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Нормално ли е на религиозен храм да се развява турския флаг? Имаше наше предложение пред всеки религиозен храм да се вее българското знаме, но Мюфтийството подскочи – как, това било оскверняване, заяви Каракачанов. И добави, че докато Ахмед Доган е бил лидер на ДПС, то ДПС се е противопоставяло на Ердоган. Сега обаче, от две години, вече не е така, сигурен е Каракачанов. Присъствието на турски областен управител на де факто предизборно събитие е явна намеса във вътрешните ни работи от Анкара. А кметът на Омуртаг демонстративно погазва закона, като си говори на турски при агитация, посочи Каракачанов. Крайната цел е възстановяването и присъствието на Османската империя във всички територии, които е владяла в миналото, заяви лидерът на ВМРО. ДПС подкрепи Ердоган на изборите - каква либерална партия си ти, като подкрепяш управление, което забранява младите хора да се държат за ръка, попита още Каракачанов.

 

http://politics.actualno.com

Станете почитател на Класа