ЦИК издаде: 45 формации са на линия за изборите, още 30 са на опашката

45 формации вече са се регистрирали за участие в местните избори на 25 октомври, като още близо толкова напират, съобщава „Телеграф". Крайният срок за подаване на документи за регистрация изтича днес в 18 часа. До вчера вечерта ЦИК вече беше допуснала до участие 44 партии и една коалиция.
Желание да регистрират кандидати за кметове и общински съветници обаче бяха обявили общо 70 партии и 3 коалиции, като с всеки час броят на кандидатите продължава да расте, сочат данните на ЦИК. Освен регистрираните 44 формации близо още 30 напират за включване във вота.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че след като бъде подадено заявление за участие в изборите, се прави проверка в ГД ГРАО дали списъкът с избирателите, които подкрепят регистрацията, представени от съответната партия или коалиция, разполага с нужния минимум от 2 500 верни записа.

След като бъдат върнати резултатите от справката и ако тя показва, че за изпълнени всички изисквания, формацията получава необходимото решение да се регистрира. За сведение през 2011 г. по данни на ЦИК регистрация за местния вот са направили общо 73 партии и 1 коалиция, т.е. приблизително толкова, колкото са та опашката за предстоящия вот.

Имайки предвид огромния наплив в последните дни, от ЦИК обясняват, че проверките продължават и затова още не е ясна съдбата на останалите желаещите. Цветозар Томов обясни, че е имало отделни случаи, при които са открити неточности и документите са върнати за редакция в 3-дневен срок.

Общинската избирателна комисия в Разград пък се е сблъскала с първото нарушение. Отказ от регистрация е бил издаден на първия инициативен комитет, подал документи в комисията. Той е за включване в предизборната борба за кмет на село Дряновец на Тошо Иванов Неделчев. Членовете на Инициативния му комитет, както е допустимо по закон, били минимален брой – трима. Оказало се обаче, че единият е с адресна регистрация в Разград, а не в Дряновец, обяснява мотивите на говорителя на ОИК Иван Димитров. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа