Сергей Станишев на събора на Бузлуджа: Европа боледува

"Европа боледува. Прекрасната идея Европейски съюз хората да живеят в мир, солидарност, всеки да има достоен живот, вече не вдъхновява много хора, много хора са отчаяни и търсят посоки."

С тези думи президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев се обърна към хилядите привърженици на БСП, събрали се на традиционния партиен събор на Бузлуджа, който се провежда под наслов "За хората! За справедливост и солидарност!".

Междувременно лидерът на БСП Михаил Миков за пореден път се обяви срещу санкциите срещу Русия, които нанасяли щети на България и на Европейския съюз и призова всички партии да отстояват интереса на България пред европейските институции.

"В България виждаме управление на сделката, на статуквото – управление, което е създадено да консумира власт, да разпределя интереси. Както навсякъде в Европа, десните управления изпускат човека – най-важното нещо, който трябва да получи перспектива и подкрепа", заяви Станишев от сцената.

Той подгря левия електорат за предстоящите местни избори през октомври, уверявайки присъстващите, че БСП щяла да се бори за правото на живот, на дом, на работа, на достойно заплащане, на достъп до здравеопазване и образование.

"Тук сме да кажем на цяла България, ако искате цялата власт да не се събере в едни ръце, за да консумира икономически благини и да гази и мачка хората, подкрепете БСП и коалиционните партньори", обобщи Станишев, добавяйки, че БСП била единствената европейска алтернатива.

Миков пък определи партията като "истинска", защото успяла да оцелее през последните 25 години, въпреки че били създавани много различни лъскави политически проекти в български и чужди лаборатории.

"Десетки хиляди сме тук да кажем, че има значение ляво или дясно. И след 100 години пак ще има значение. Ще има значение минималната работна заплата, здравеопазването, образованието, със здравните ни осигуровки да не се доплаща, да се преследват тези, които превърнаха обществените поръчки в начин на развитие, иначе младите ще си тръгват през Терминал 2", каза още лидерът на БСП.

По думите му "в местните избори десницата се опитва да обясни, че няма значение дали политиката е лява или дясна, а дясното управление винаги е доказвало, че съществува заради властта".

На сцената се качи и издигнатият за кандидат-кмет на София Михаил Мирчев, който преброи "50 000, 60 000, 80 000" присъстващи на събора, уточнявайки, че в гората имало още повече хора – "не по-малко пламенни социалисти просто събират сили на сянка".

"В сравнение с миналата година сме още по-хубави и интелигентни. Не са хубави и интелигентни онези кресльовците пред Народното събрание, които и сега се упражняват", добави Мирчев, визирайки протестиращите срещу кабинета "Орешарски", както и тези, които организираха няколко демонстрации в подкрепа на съдебната реформа.

В програмата на събора личат имената на изпълнители като Петя Буюклиева, Христиана Дънкова, Денислав Ноев, Красимира Иванова, Михаил Михайлов, Нора Караиванова, Ивет Багерова, Николай Манолов, духов оркестър "Дико Илиев" и "самодейни колективи от цялата страна".

Станете почитател на Класа