Даниел Смилов: В бюджета трябва да има пари за интеграция

В държавния бюджет трябва да бъдат предвидени пари за интеграция на ромите, а не целият този процес да бъде оставян само на плещите на неправителствените организации. Това заяви за БГНЕС политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

За да се предотвратят нови кризи, като тези в Гърмен и столичния квартал "Орландовци", той предлага да се вземат мерки в три посоки.

Първата група мерки е свързана със засиленото полицейско присъствие в тези квартали и региони, където има потенциал за подобен вид конфликти, а също така висока престъпност, която трябва да бъде ограничена. "Всичко това е много важно, защото може да се случи в сравнително краткосрочен план. Полицията няма какво да се бави", заяви политологът, но призна, че прилагането на такъв подход ще бъде "сравнително скъпо".

"Би трябвало да се увеличи бюджета на МВР или поне да се оптимизира неговото използване. Това е цена, която си струва да бъде платена", категоричен е Смилов.

Втората група от мерки не са по-малко важни, но са с дългосрочен характер и са свързани с интеграция и образование.

"Това ще е далеч по-скъпата част. Време е да имаме определена група от приоритети в държавния бюджет, която да бъде наречена интеграция. Тя да започва с образованието, но да не свършва до там. Да са поставени ясно цели в 5-10 годишен срок. Не трябва да се разчита само на програми на неправителствени организации. Държавата през бюджета да поеме този разход", заяви политологът.

Той направи уговорката, че политиката за интеграция не трябва да прави разграничение по етнически принцип. "Тази политика може да бъде провеждана така, че да не се прави разграничение между българи и роми. Ако е на принцип на доходи, тя би могла да подпомага и българи, изпаднали в тежка ситуация", заяви Смилов.

Третата група мерки, според политолога, трябва да бъде свързана с назначаването на хора от ромското малцинство в администрацията.

"Не говоря за твърди квоти или преференции за назначаване. 3-4% от състава на полиция и администрация да са от хора от тази общност. Според мен това също ще е полезно, защото държавата в тези региони няма да бъде представлявана само от хора от един етнос", каза Смилов и добави: "Ще е ясно, че става дума за държава, която се грижи еднакво за всички".

Станете почитател на Класа