СФСМВР "благосклонно" се съгласили за минимална пенсионна възраст

Абсолютно е невъзможно в която и да е професия да се работи 28 години и да се взема после пенсия за 40 години. Това заяви категорично Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, за пенсионната реформа за системата на МВР.

Според Каролев пенсионната реформа дори е щадяща. Сега полицаите могат да се пенсионират на 46 години – например 9-10 години зад бюро и още толкова като шофьор, подчерта икономистът. Проблемът не е, че полицаите работят, а че са надушили на баницата „мекото". Не обвинявам МВР за това, добави Каролев.

Икономистът даде примери от Европа – в Австрия и Германия например възрастта за пенсиониране на полицаите е 60-65 години.

Г-н Каролев явно не е добре запознат със системата на МВР, както и аз не съм икономист. След разговорите с г-н Калфин се съгласихме да сме солидарни с обществото и да има минимална пенсионна възраст. Искам да уточня, че и сега максималната възраст за пенсиониране е 60 години, заяви Илия Кузманов от полицейския синдикат СФСМВР. Той е с 19 години стаж в МВР и 9 извън МВР, но не можа да обясни как би изглеждала пенсионната реформа в неговия случай.

Законът за МВР е променен 40 пъти за осем години и ние дори не успяваме да се запознаем с новите правила, каза още Кузманов. И се съгласи изрично, че не е честно оперативен работник и служител зад бюро да се пенсионират при едни и същи условия.

Кузманов посочи още, че никой не е представил пред полицаите ползите от реформите. В медиите беше писано, че с реформата ще се спестят 4 млн. лева при 1 млрд. лева дупка. Системата на МВР не е подготвена за сегашната пенсионна реформа, подчерта Кузманов. Той заяви, че е некоректно да се правят съпоставки с европейски държави, защото там всеки, влизащ да работи в системата, знае още при влизането какво ще му случи като кариерно развитие. Кузманов посочи и, че МВР не предоставя услугата „сигурност", но добави и, че полицаите не желаят да обират недоволството на останалите българи.

Каролев обаче не отстъпи и заяви, че системата на МВР и на армията товари цялата социална система с ранното си пенсиониране. Съгласен съм, че трябва да се действа постепенно и Ивайло Калфин предлага постепенно вдигане на възрастта с три години. В Англия има възможност за ранно пенсиониране – 55 години, но с непълна пенсия. Всяка година там има физически и психологически тестове, които оценяват състоянието на съответния човек, каза Каролев.

Станете почитател на Класа