Последни поръчки, заведението НДСВ затваря

Vsekiden.com: Г-жо Първанова, НДСВ застана ли изцяло зад идеята за връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката?

Антония Първанова, бивш евродепутат, лидер на НДСВ: НДСВ обсъди този въпрос на 14 март, в събота, и взехме решение партията да подкрепи подписката за връщането на царя. Коментирахме колко нелепо звучат спекулациите, че едва ли не има планове Симеон Сакскобургготски да се върне в политиката в ролята на кандидат за президент. Подписката има за цел да се използват капацитетът и репутацията на г-н Сакскобургготски в полза на важни за страната ни въпроси. Едно от тях е влизането ни в Шенген... (...)

V: И не би отказал да влезе в една подобна мисия?

АП: Не е отказвал, защото на него нищо не му е предложено. Просто е приятно изненадан, че има хора, които преценяват, че е допринесъл за развитието на тази държава и има още какво да даде. Ако трябва да дам от себе си пример – когато Симеон се върна у нас през 2001 г., само за 5 години България стана страна член. И нека не си правим никакви илюзии как без него можехме да влезем в ЕС. Тогава щяха да ни отлагат като Хърватия и чак след тях да влезем в ЕС. Вече 6 години не можем да решим въпроса с Шенген, явно България наистина има нужда от лобизъм. Защото има много страни, които имат критично отношение към членството на България в Шенгенското пространство. Наистина има нужда да позиционираме в политическото пространство хора, които да застанат и да кажат: „Да, България е партньор, на който може да се разчита". Нямаме говорител на такова високо ниво, който да защити каузата България. Много малко хора у нас например знаят, че царят миналата година бе номиниран за Европеец на годината.

V: Каква съдба се очертава пред НДСВ? От доста време вече вървят изявления, че партията върви към закриване. Преди дни пък бившият парламентарен шеф Огнян Герджиков разкри, че НДСВ може да се влее в „Движение 21″ на Татяна Дончева или в РБ.

АП: Винаги съм смятала, че НДСВ не трябва да се закрива, защото все пак това е партия, която е със съществена роля и принос в управлението на страната, постигнала е много неща. Който не работи, не греши. Но има неща, които по времето на НДСВ са били по-добре, отколкото са сега. Партията спокойно би могла да продължи в посоката на една умерена политика и в консенсус между лявото и дясното.

V: Кажете по-конкретно коя е предпочитаната политическа сила, с която НДСВ смята да си партнира – „Движение 21″ или РБ?

АП: Има предложения за включване в коалиция, за подготвянето на коалиционно споразумение, но това е от компетенциите на Националния съвет. Ако говорим за вливане, закриване, това го решава конгресът. Ако на 9 май, когато насрочихме форума, реши да взима подобни решения, му трябва 2/3 мнозинство.

V: И все пак сигурно предпочитате СДС и ДСБ, които са ваши стари съюзници?

АП: Това е като брака – трябва и двете страни да са съгласни, но не от пръв поглед. Трябва да се проведат консултации, за да приемат двете страни подобно сливане. А Татяна Дончева въобще не е обсъждана. Реформаторите – да, защото те половината произхождат от нас. Ние подкрепихме техния кандидат за президент през 2001 г., когато СДС и ДСБ бяха заедно.

V: Със СДС изглежда имате обща политически съдба – били сте в ролята на управляваща и най-голяма партия, стопени до малки партии.

АП: Ако трябва да направим паралел – ето, СДС мина през катарзис и това не ги накара да се самозакрият. Те в момента намират добра реализация. Защо трябва да се закрива?! Защото някои хора са реализирали своите персонални амбиции и затова вече няма нужда от НДСВ. Това е партия, която съществува заради хората, които са гласували за нея или са работили за каузата й. НДСВ е партията, която издига сериозна платформа за обществена справедливост.

V: Чия всъщност бе идеята за закриване на партията ви?

АП: През 2009 т. тази идея се появи. На мен тя ми изглежда абсурдна. Няма такъв прецедент в България – хора, които са от една партия, облечена във власт, след това да опитват сериозно да я закриват. Това е някаква екзотика и затова се обръща внимание.

Станете почитател на Класа