Федерика Могерини - дипломатическият коз на Евросъюза

Моят стремеж не е да ме харесват всички, а винаги да правя добрия избор", казва италианката Федерика Могерини. Тя има непоклатими представи за задачите си като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и демонстрира твърда решимост "да гради истинска обща политика" "Питате дали съм шеф на европейската дипломация. Всъщност съм нещо повече", твърди тя с усмивка и обяснява: "Зная, че звучи изненадващо, но така пише в договорите - Европейският съюз е призован да бъде свръхсила".
"ЕС има всички необходими инструменти, за да играе тази роля, а според мен и политическата воля да ги използва. Трябва да загърбим досегашната нерешителност, да повярваме в своите способности. Не се нуждаем от разрешение, за да действаме", добавя Могерини.
Оценил мащаба на амбициите й, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер винаги я взема със себе си на международни срещи. След дебати в Европейския парламент тя замина в сряда за Брюксел, за да присъства на разговори с Махмуд Абас, президента на Палестинската автономна власт. За 100 дни на поста Федерика Могерини се наложи като един от основните играчи в Комисията наред с колежката си от Дания Маргрете Вестагер, отговаряща за конкуренцията, и шведката Сесилия Малмстрьом, еврокомисаря за търговията. Тя особено изпъкна във връзка с изострянето на конфликта в Украйна и със стила си, съчетание на трезво мислене и женственост. Тя има обаче сериозни противници, с които трябва да се съобразява. Назначението й не мина без проблеми. През шестте месеца, докато оглавяваше италианската дипломация, 41-годишната Могерини бе критикувана с мотива, че й липсва опит. Нещо по-лошо, редица страни се обявиха против кандидатурата й, а президентката на Литва Далия Грибаускайте дори я обвини в "прокремълска" нагласа.
"Доста властна натура" Последва злобна кампания срещу замисляната от нея нова стратегия спрямо Русия, предизвикала нападки като опит за огъване пред Москва. "Много лъжи се изприказваха около този документ, който изтече", казва със съжаление Могерини. И споделя: "Научих от Мадлин Олбрайт (бивш държавен секретар на САЩ през 1997 г., бел.
на АФП) колко е трудно всяко начало и колко силна трябва да бъдеш".
"Тя ми каза: трудностите не са важни, трябва да осъзнаеш, че важното не е да те обичат всички, а винаги да правиш верния избор", изтъква ръководителката на европейската дипломация. "Реших този съвет да стане за мен линия на поведение", добавя тя.
Федерика Могерини смята да изпълнява пълноценно задълженията, свързани с двата й поста като дипломат номер едно на ЕС и заместник-председател на Европейската комисия. Решила е да напусне сградата на Дипломатическата служба, където се бе настанила предшественичката й Катрин Аштън, и да се нанесе в своя офис в седалището на Комисията. Участва във всички заседания на Колегията и координира действията на други еврокомисари, засягащи нейните компетенции.
"Тя е далеч по-активна от Аштън", доверява европейски дипломат и уточнява, че Могерини "в спор не се дава лесно, напротив - доста е властна". Според него, "тя е дейна, енергична, със собствена позиция и това компенсира недостатъчния й опит".
Нейният работен график е главозамайващ. След като участва в мюнхенската конференция по сигурността в края на миналата седмица, тя замина пак за Брюксел, после - във вторник, за Страсбург във връзка с дебати в Европейския парламент. "В близките дни" й предстои посещение в Тунис, после в Испания, преди да отпътува на 18 февруари за Вашингтон, където ще участва в среща на върха за борбата срещу "бруталния екстремизъм" - форум, организиран от президента Барак Обама.

БТА

Станете почитател на Класа