Лъсна нов задкулисен сценарии! НПО-то на скандалния Христо Иванов скочи срещу избора на съдия №1 и го вкара в интрига с Плевнелиев

Неправителствената организация, която изстреля Христо Иванов във властта - Български институт за правни инициативи (БИПИ) и още пет сходни структури призоваха президента Росен Плевнелиев да проведе публични консултации и след това да реши дали да подпише указа за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС.

Зад скандалното искане са застанали и Съюзът на съдиите в България предвождан от съдия Мирослава Тодорова, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Българският Хелзинкски комитет и Фондация "РискМонитор".

Задкулисният сценарии предвижда публичната дискредитация на новия председател на Върховния касационен съд (ВКС), научи ПИК.

Само преди няколко дни БИПИ поиска президентът Плевнелиев да присъства на заседанието на ВСС, на което бе избран съдия №1.

Агенция ПИК разобличи схемата, която предвиждаше да осигури елегантно и ненатрапчиво появата на Плевнелиев. Държавният глава усети, че е разкрит и се отказа от намерението си да присъства на заседанието, за да не попадне в скандал.

НПО-то на Христо Иванов, обаче продължава да прави всичко възможно, за да осуети встъпването в длъжност на Лозан Панов.

"Най-съществените въпроси, които подлежат на оценка сега, са дали беше спазено конституционното изискване за провеждане на тайно гласуване и дали беше осигурена равнопоставеността на кандидатите, след като процедурата беше спирана, а срокът за представяне на концепция удължаван, без да има такива възможности в обявените правила", пишат от БИПИ и сходните му организации в писмото до държавния глава.

Изборът на председател на ВКС бе проведен по възможно най-публичния и прозрачен начин. През цялото време процедурата бе излъчвана директно от Българската национална телевизия.

За неравнопоставеност между кандидатите за най-високия съдебен пост и дума не може да става.

Очернянето на Панов в медиите на Прокопиев започна няколко минути след като той бе избран с разгромяващото мнозинство от 17 на 6 гласа.

След като съдия №1 показа здрави нерви и не отговори на атаката, той се превърна в мишена и на скандалния Христо Иванов.

Може би Панов е виновен, че преди да се кандидатира не е съгласувал намеренията си с Христо Иванов и колегите му от "Протестна мрежа"? Може би това е голямата му грешка, защото излиза, че всяко назначение трябва да бъде одобрено от протестърите. Иначе е нелегитимно!

Така ли се борите със задкулисието, г-н Иванов? Като Вашето НПО сее интриги и оспорва всеки, който не му се харесва?

Крайно време е изпълнителната власт на постави Иванов на мястото му. Иначе за пореден път ще стане ясно, че в България няма държавност.

Станете почитател на Класа