ЕК мисли да премахне „тройката“ за Гърция

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да премахне мисията на „тройката" от международни кредитори, които управляват спасителния план за Гърция, съобщи Ройтерс, като се позова на германския в. „Ханделсблат".

Трябва бързо да намерим алтернатива, заявили неназовани източници на изданието.

Според германски правителствени източници Берлин също е готов за реформиране на договореностите между Гърция и „тройката", включваща ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), и определяне на по-общи икономически цели.

Според „Ханделсблат" обаче това би било възможно

само ако Гърция приеме, че е необходимо да се придържа към договорения преди това курс на реформи и икономии.

Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас казва, че иска да сложи край на спасителното споразумение и че няма да преговаря с инспекторите на „тройката" в Атина.

То посочва, че иска да преговаря пряко с европейските власти и МВФ за ново споразумение, което да позволи намаляване на гръцкия дълг.

Юнкер, който трябва да се срещне с Ципрас в Брюксел в сряда, казва, че

не е готов да приеме каквото и да е директно отписване на гръцкия дълг,

отбелязва Ройтерс.

С идеята за замяна на „тройката" ЕК възнамерява да предложи на новото правителство на Гърция символична отстъпка, която може да бъде поднесена на гръцките гласоподаватели като победа над Брюксел, в замяна на фактическо запазване на старата политика на строги икономии и отказ на новата управляваща Коалиция на радикалните леви сили (СИРИЗА) от исканията за опрощаване на част от гръцкия дълг.

От 2010 г. „тройката" международни кредитори даде на Гърция две програми за макрофинансова помощ, с общ обем 240 млрд. евро. Значителна част от тези заеми отиде за обслужване на външния дълг на Гърция, който само стана още по-голям, достигайки 412 млрд. евро в края на 2014 г. на фона на катастрофален срив на икономиката.

Гръцката икономика не би могла да се възстанови бързо,

ако „тройката" не приеме отстъпки по въпроса за дълга на Атина,

коментира американският президент Барак Обама в интервю за телевизия Си Ен Ен.

„Не може да продължава да се оказва натиск върху страна, чиято икономика е в състояние на депресия. Рано или късно е необходимо да се предложи стратегия за икономически растеж, така че страната да може да започне да изплаща дълга, за да се понижи дефицитът", каза Обама.

Според него гръцката икономика „остро се нуждае" от реформа, но в условия на криза е трудно да се осъществят радикални промени.

Той изрази надежда, че Гърция в крайна сметка ще успее да се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната. По думите му обаче за тази цел е необходимо „всички страни да се съгласят на компромис".

Станете почитател на Класа