Киев прекратява примирието с проруските въстаници

Тази сутрин войсковите части на украинската армия са получили заповед да открият масиран огън по позиции на въстаниците в Източна Украйна, съобщава агенция Униан, цитирайки съветника на украинския президент Юрий Бирюков. Това реално означава прекратяване на обявеното по-рано примирие, отбелязва агенцията.
„Добро утро, страна. В 8.01 ч. вече мога да съобщя, че преди два часа нашето войсково подразделение в сектор Б е получило заповед да открие масиран огън по позиции на сепаратистите. Досега спазвахме примирието, нали? Показахме, че сме заинтересовани от мирно урегулиране, нали? Е, днес ще им покажем, че можем да удряме по зъбите", написа Бирюков в своя интернет блог.

Прекратяването на примирието не е потвърдено официално.
Обстановката в Източна Украйна остава напрегната следвчерашното подновяване на бойните действия. През изминалата нощ проруските части са обстрелвали 28 пъти позициите на украинските военни, съобщават от щаба на украинската антитерористичната операция. Съобщава се за 20 ранени и двама убити от страна на правителствените войски.
Днес за14 ч. в Киев е насрочен „Марш на солидарността" против тероризма и в памет на жертвите при най-кръвопролитното сражение на украинската армия при Волноваха, където на 22 май 2014 г. загинаха 20 украински военни. Шествието ще премине от Михайловския площад до Майдана. В него ще се включи и кметът на Киев Виталий Кличко.

Станете почитател на Класа