Тренчев: Караме се за пари, които постоянно намаляват

Работодателските организации се обявиха против искането на синдикатите минималната работна заплата да бъде увеличена. Увеличаването на парите от КТ "Подкрепа" и от КНСБ обяснвяват като стимул за повишаване на потреблението, а от там и на развитие на икономиката.

Това стана ясно на Тристранния съвет, който се проведе миналата седмица. Двете страни заявиха позицициите си и в специални декларации.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов заяви в неделя, че исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата ще се осъществи на два пъти по 20 лева.

Пред Нова телевизия днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира: „Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата", коментира Васил Велев.

„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида", заяви Константин Тренчев от КТ „Подкрепа". „Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката", коментира още Тренчев.

Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите с мислят.

„Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика", заяви Тренчев.

„Няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата", коментира Васил Велев.

Дотам сме се докарали, че да взимаме заеми, каза Тренчев. Но, по думите му, не е важно дали се взимат пари, а къде се влагат. Ако ще хванат крачета, по-добре да не ги взимаме, защото и правнуците ще задължим, посочи Тренчев.

Ние подкрепяме рестартиране на пенсионната реформа и увеличението с четири месеца на възрастта за пенсиониране.
Хората не доживяват до пенсия, така че не можем да искаме мъжът да работи до 70 години, допълни Тренчев.

Станете почитател на Класа