ГЕРБ дава три министерства

Преговорите за кабинет стартират днес. ГЕРБ и БСП ще обсъдят своите приоритети. От централите на двете партии са категорични, че до разпределяне на министерски постове няма да се стигне тази седмица. Това ще стане на втори тур разговори, този път между лидерите.Три министерства може да даде ГЕРБ на бъдещия си коалиционен партньор, са съобщили източници от партията на Бойко Борисов за "Стандарт". Това са правосъдие, земеделие и здравеопазване.

На консултациите днес с БСП ще се види дали двете партии могат да намерят допирни точки в управленските си приоритети. Такъв ще е подходът и при разговорите с другите политически сили тази седмица.

Веднага след това ще се проведе втори кръг преговори на ниво лидери. На тях ще бъдат поканени само онези партии, с които ГЕРБ са открили допирни точки. И ще започне разпределението на министерски кресла. То пък ще зависи от това колко партии ще участват в правителството. Ако те са повече от две, ГЕРБ ще предложи повече от три министерски кресла.

Прогнозите на политици и експерти сочат, че най-вероятни участници в коалиционното правителство са ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. Гербери обясниха, че ако участват в кабинет само с реформаторите, партията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов може да има шефове в ключови парламентарни комисии. В този случай РБ вероятно ще имат и вицепремиер. Говори се, че здравен министър може да стане д-р Петър Москов от ДСБ.

Според източници от партията на Борисов, много вероятно е външният министър Даниел Митов да запази поста си. Служебният премиер Георги Близнашки също прогнозира, че някои от неговите министри ще останат в бъдещия коалиционен кабинет. Сред тях са вътрешният Йордан Бакалов и социалният Йордан Христосков.

Станете почитател на Класа