Таско Ерменков: Цената на тока се увеличава, за да се прехвърли тежестта върху крайния потребител

Това, което в момента става с тока е реставрация на миналото. Увеличението на цената ще доведе до фалити на малките семейни фирмички. Това заяви енергийният експерт и кандидат за депутат от БСП Таско Ерменков в сутрешния блок на Нова телевизия. Негов опонент по темите енергетика и КТБ беше Мария Капон от Коалиция „Десните".„БСП търсихме резерви и успяхме да ги намерим в цялата система, за да се намали цената на електроенергията. Това, което в момента става, е реставрация на онова, което беше до март месец миналата година. Не искат да търсят резерви и се опитват да прехвърлят тежестта върху крайния потребител", поясни Ерменков.

Ерменков посочи, че ако след 5 октомври енергетиката се управлява по този начин и се стигне до увеличение на тока с 50%, това ще доведе до ужас за потребителите. „В момента има реставрация на нещата от преди една година и това силно ме притеснява. Въпросът не опира само до високата цена, а до това, че сме задължени да произвеждаме повече зелена енергия. В момента се сипят обвинения, че сме нарушили закона с мерките си срещу ЕРП-тата. Намаляването на цените на тока се случи, благодарение на резервите, които имаше", увери Ерменков.

Увеличението на цената на тока няма никаква логика с пазарната икономика, смята Мария Капон. „Това което прави ДКЕВР е да изпълнява политически решения, те не са независими. В това решение има колективна безотговорност, която обслужва икономически интереси", заяви тя. „За мен е абсурдно това повишение, което цели спасяване на НЕК. В случая голяма част от това увеличение отива към НЕК", аргументира се Капон.

„Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене", „Цанков камък". Това повишение е абсурдно", заяви Мария Капон от Коалиция „Десните". По думите й ДКЕВР е една стара социалистическа структура, в която работят хора, които дори не са счетоводители.

„Това е един ужас без край, в който се намираме в момента. Трябва да има ужас с край", заяви тя. „Хората плащат огромни средства за тази зелена енергия и всички сме на загуба. Трябва да има край", допълни тя. Според нея част от вината за прекалено голямото производство на зелена енергия, носят от БСП, ДПС и ГЕРБ, които са подписвали договорите. Ерменков се защити, че по времето, по което е бил изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност е имало нужда от инсталациите за зелени енергии.

Кандидатът за депутат от левицата повтори тезата на съпартийците си, че предложението за банкова ваканция заради КТБ е било „опит за държавен преврат". „Една банкова ваканция означаваше държавата да умре. Когато спрат финансовите потоци в държавата, умира всичко и идва един на бял кон и ни спасява. Погледнете кой е заинтересован и кой през цялото време твърдеше, че тази банка била първо фалирала, после не била фалирала", каза Ерменков.

„Голямата смелост на БСП дойде една седмица след като беше поискана банкова ваканция", репликира Капон. Тя изтъкна, че Светослав Гаврийски има голяма заслуга тази ваканция да не се случи.

„Както се казва, добре че дойде кризата, да разберем, че нямаме гуверньор, защото докато беше криза, имаше само заплата и работа", каза Капон по адрес на Иван Искров. Тя настоява да се намери бързо решение за хората с влогове под 100 хил. лв. и те да започнат да бъдат изплащани. „Това не е фалирала банка и затова не се прилага законът за гарантираните кредити", обясни тя.

Станете почитател на Класа