БСП София: Догодина новият кмет ще трябва да плаща масрафа на Фандъкова

Ситуацията през 2015 година с новото управление на Столична община, ще прилича на хленча на Борисов през 2009 година за пенсиите на Станишев. Защото новият кмет ще трябва да плаща дълговете на стария кмет, без да може да направи стъпка в развитието на столицата с нови проекти и с нови идеи.

Това каза Калоян Паргов, председател на БСП София. Общинските съветници на БСП ще предложат СОС да вземе решение да не се встъпва в нови дългови задължения до януари 2015г. Общинските съветници от БСП дадоха пресконференция, на която посочиха приоритетите си в местното управление. Утре е първата сесия на СОС.

Столична община е първата по задлъжнялост в цяла България като абсолютна стойност, казаха те. Червените общинари оспорват верността на данните и изчисленията в Стратегия за управление на дълга, която е внесена. В нея се твърди, че прагът на задлъжнялост е не повече от 6-7%. Размерът на задълженията се обвързва с размера на собствените приходи, които са около 0,5 млрд. "Ние подлагаме на съмнение начина, по който са направени изчисленията, защото има голяма вероятност вътре да не са включени всички заеми и кредити на Столична община, което променя картината съществено", каза Паргов. Той допълни, че през 2011г. е бил 7% размерът на задълженията като праг, в края се е очаквало да са 10%. Три години се оказва, че имаме 6-7%. "Няма как да паднат при положение, че си вземал нови кредити, за да ги влагаш в обекти", каза Паргов. Той посочи, че в стратегията липсват две съществени неща: прагът на задлъжнялост да бъде до 5% с тенденция да стават до 10%, но само при две условия – за съфинансиране на европейски обекти и за обекти, които не отговарят на тези принципи.

Паргов каза, че е необходимо и превалутиране на всички заеми в една валута, тъй като те в момента са в различни валути. "Единственият начин ние да оставим свободно пространство за поемане на още дълг най – вече свързано със съфинансирането на европейски проекти до 2020г. е увеличаване на данъците за столичния, т.е. увеличаване на собствените приходи", каза Паргов. Той посочи и обещанията на ПП ГЕРБ и смята, че това не е случайно. "Ще се окаже, че догодина в рамките на предизборната кампания за местните избори новият кмет, който и да е той до 2020г. вместо да поема нови дългове за усвояване на европейски средства и съфинансиране на проекти, ще трябва да плаща масрафа на г-жа Фандъкова заради евтиния пиар, който някои си правят", каза Паргов. БСП твърдят, че Столична община доста е надскочила равнището, на което може да си позволи поемането на такива дългове.

Милка Христова заяви, че Столична община няма да има друг ресурс освен да увеличи данъчната тежест. Тя се мотивира като посочи, че в самата стратегия за управление на дълга на Столична община е заложено, че дългът ще се плаща от собствени приходи, само че тенденцията, която е посочена с цифри не подчертава това намерение. 2011г. те са били 506 млн. лв., за 2013г. 487 млн., а са заложени в бюджет 2014 – 528 млн. Ние сме убедени на базата на междинната информация, която имаме, че тази цифра няма да може да бъде постигната, каза тя.

Освен предложения за превалутиране на всички заеми в една валута и решение да не се взимат нови заеми до 2015г., червените общинари имат съмнения за кредитния рейтинг на Столична община, като припомниха, че той вече е бил намаляван.

Те искат публична дискусия за проекта за наредба за паркирането, която все пак няма да се гледа на заседанието утре на СОС. Червените общинари посочиха, че тя предвижда разширяване на жълта зона на територията на цялата Столична община. Според Калоян Паргов трябва да се чуят софиянци и най – вече тези в крайните квартали, където ще им бъде въведена жълта зона, без да са им оправили уличките, които са с дупки, примерно. Той добави, че наредбата предвижда, че при определени условия кметът на София заедно с районите ще могат да въвеждат платено паркиране. Той даде за пример район Надежда – една от идеите на районната администрация е да въведе платено паркиране на Ломско шосе. "Такава наредба ще даде възможност във всички квартали районните кметове да въведат по преценка платено паркиране, за да ограничат паркирането в жилищни квартали, което е абсурдно на фона на претенциите за инвестиции", каза Паргов. Той припомни, че паркирането в София имаше за цел да стимулира изграждането на паркинги и каза, че зад наредбата прозира намерение да се приберат още повече пари на софиянци, за да може да се плащат дупките в транспорта. Милка Христова каза, че едно от предложенията за Младост е за района около Метростанция 1, около МОЛ-овете. Тя подчерта и че в предложения ни текст за наредба, предложението за въвеждане на плащане в жълта зона е при спорни условия. В наредбата има и предложение за разширяване на зелена зона, влиза и пространството около националния стадион.

За Топлофикация София каза, че в момента задълженията й са над 700 млн. и има над 90 млн. блокирани по сметки в КТБ. Темата за поскъпването на парното е в рамките на ДКЕВР, но ще има дискусия и те искат тя да е публична и да е свързана с бъдещето развитие на столичното парно. "Цената на парното в бъдеще ще расте, с колко, това вече е въпрос и на публично обсъждане", каза Паргов. Те поставиха и въпроса: Каква беше ефективността на похарчените средства и кой носи отговорност за това заради неуспеха на София да спечели конкурса за европейска столица на културата.

Станете почитател на Класа