Шамаламанов заяви, че Русия заплашва националната ни сигурност с някои свои действия

"Определени действия на ръководството на Руската федерация са сериозен риск за националната сигурност на страната и сигурността на Алианса", заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Шаламанов коментира оттеглянето настратегическия документ след като стана ясно, че в него е записано, че сме в информационна война с Русия.

"Думата "информационна война" е част от споделените оценки на Северноатлантическия алианс", коментира той. По думите му това е превод.

"Малко съм учуден, че се вадят думи от документа", допълни Шаламанов. Той каза още, че документът ще бъде по-широко дискутиран през следващите дни.

На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на България, Шаламанов отговори, че определени действия на ръководството на Руската федерация, свързани с анексирането на Крим и подпомагане на сепаратистите, са сериозен риск за националната сигурност на страната, както и за сигурността на Алианса.

"Това пише в документа и е и моята позиция", заяви той.

Попитан имало ли е реакции след този доклад, Шаламанов отговори, че към него не са постъпили остри реакции от нито един съюзник и от нито една официална институция у нас.

"Чувам за реакции на различни организации и политически партии", заяви още той.

"Скандалът е голям". Така Ивайло Калфин от АБВ коментира в ефир темата за документа "Визия 2020: България в НАТО", в който се казва, че страната ни е в информационна война с Русия

"Скандалът е голям, защото министърът на отбраната заяви, че България е във война. Ако е така, страната ни трябва да вземе мерки", заяви Калфин.

По думите на Калфин, министърът е този, който носи отговорност за един документ.

"Президентът Росен Плевнелиев пък твърди, че това е позиция, изказана от НАТО, значи и ние трябва да я приемем. Точно обратното седят нещата - НАТО формира позициите си от националните позиции. Това означава, че ние не знаем какво правим в НАТО", уточни той.

"Така хвърлено едно обвинение е несериозно. В Русия свободата на медиите е на много ниско ниво. Тя е на ниско равнище и в Турция, и в Македония. Свободата на медиите и у нас е ниска, според международните класации. Това значи ли, че сме във война с всички?", попита Калфин.

По думите му същността на твърдението, че сме във война, е проблем.

"След остра реакция в медиите този текст изчезна от документа, преди да изчезне и самият документ. Къде министърът на отбраната  видя военната заплаха за България? Това означава, че или има опасност да бъдем нападнати - от кого, или ние би трябвало да участваме в мисия извън страната - срещу кого", каза още Калфин.

"Военната опасност не е термин, който трябва да се използва тук. Виждам заплахи, свързани с енергетиката и през зимата да имаме проблеми с доставките на газ, но това не е военна заплаха", каза той.

"Ние не сме във война с Русия и за нас няма пряка военна заплаха от това, което се случва в Източна Украйна", категоричен беше Калфин.

Попитан смята ли, че България трябва да има позиция за случващото се в Украйна той отговори, че трябва да имаме позиция.

"България не може да гледа отстрани. Ако има нахлуване на руски войски в Украйна, това е абсолютно недопустимо и българската позиция трябва да е свързана с това", каза Калфин.

Позицията на АБВ е, че Русия не може да се дистанцира от случващото се в Източна Украйна.

"Тя допуска руски граждани да участват в този конфликт и това е недопустимо", категоричен беше той.

Станете почитател на Класа