Д-р Илко Семерджиев: Бюджетът на Здравната каса няма нужда от актуализация

-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г. и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател; създател е на НЗОК и е нейният първи директор; заместник-министър е на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. Към момента е почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

  • Какво точно се случва в РБ, г-н Семерджиев? Радан Кънев обвини ковчежника на ДСБ, че е виновен, защото сам е решил да внесе пари в КТБ, а ковчежникът му отговори, че е лъжец...
    И аз вече не мога да си обясня ставащото. Радан Кънев би трябвало да се занимава с политическите и олигархични процеси, които тресат държавата, вместо да се оправдава пред медиите за някакъв банков влог в КТБ. Най-неприятната част от това поведение обаче е, че се опита с лека ръка да разруши репутацията на човек, с който са работили заедно доста време. Лично познавам ковчежника на ДСБ и мога да кажа, че съм с отлични впечатления от него, той е стойностен професионалист и добър човек, но не желанието да го защитя е водещото в случая. Мисля, че един десен политик не може да си позволява персонални атаки с цел да защити себе си и да се разтовари от отговорност, а още по-малко може да си позволи да говори неверни неща. Колкото до факта, че ДСБ има влог в КТБ от няколко години насам, мисля че е абсурдно да се твърди, че това прави партията част от мафията. ДСБ има сметки и в други банки, нормално е рискът да се диверсифицира по този начин, а когато е бил направен депозитът, КТБ е била банка с добри показатели. Нямаше никаква причина Кънев да се оправдава с късна дата, а още по-малко да обвинява и клевети свой колега.
    Какви сигнали изпраща към десните избиратели подобно поведение?
    Това поведение издава политическа незрялост и определено е опит за кокетиране, демонстрация на някакво чистофайничество, за сметка на нечия човешка и професионална репутация, което за истински десните хора е неприемливо.
    Съвсем открито се говори за коалиция между ГЕРБ и РБ след изборите с подкрепата на ДПС, която ще играе ролята на Атака. Десните хора у нас как гледат на подобна възможност?
    ГЕРБ е автократично-популистка партия и заиграването с тях е равносилно на дясна смърт. Това вече го видяхме и преживяхме – случи се и със СДС, и със Синята коалиция, и с други партии. Ако РБ си го позволят, същото ще се случи и с тях, но във времето вече отчетливо се забелязва, че тази формация е по-скоро центристко-либерална отколкото дясна. Така че може и да оцелеят, подчинявайки се на ГЕРБ, и приемайки ролята на патерица срещу няколко депутатски и министерски поста. Истински десните хора не приемат това поведение. Ние можем да направим компромиси с някои интереси, но не и с принципи.
    Актуализацията на бюджета на Здравната каса е на път да довърши отношенията между правителството и мандатоносителя. Наистина ли е необходима актуализация или НЗОК има резерви, с които може да се справи?
    Отношенията между мандатоносителя и правителството отдавна приключиха, и прецизните политически наблюдатели го видяха много преди евроизборите. Премиерът пристана на ДПС, така че това, което се разиграва в момента е следствие на измяната. Ажиотажът покрай актуализацията на бюджета на НЗОК е по-скоро параван, зад който се крие желанието за актуализация на Държавния бюджет и вчера Борисов го заяви в прав текст. ГЕРБ с подкрепата на ДПС постави ултиматум – да се планират още 7 млрд.лв. разходи в държавния бюджет до края на годината вкл. заплашиха да напускат парламента, ако атуализацията не се случи. Това включва 3,6 млрд.лв. допълнително увеличение на харчовете над предложената актуализация и поемането на още 3,4 млрд.лв. нови задължения, зад което очевидно се крие желанието да се натовари данъкоплатеца с преструктурирането на КТБ. Неприятно е, че нагнетява напрежение и използват страховете на болните хора, и на лекарите защото анонсът, че през септември парите в НЗОК щели да свършат е абсолютно несъстоятелен – здравните осигуровки се събират помесечно, с плащането на заплатите и е нонсенс да се мисли, че след септември НАП ще спре да работи и НЗОК ще остане без средства. Да, повишеното потребление на здравни услуги, което предизвикаха генерира дефицити в болниците, които автоматично се пренасят и в НЗОК, но няма да се уморя да повтарям, че тези 328 млн. за НЗОК могат ефективно да се покрият с двата финансови буфера на МЗ, които са в размер на 382 млн.лв. и за тяхното ползване не се изисква актуализация, защото са планирани в чл. 15(3) на ЗДБ за 2014 г.
    Политиците се оправдават, че нито едно правителство не е имало смелостта да направи здравна реформа и затова положението е толкова трагично. Каква трябва да бъде тази реформа, за да няма непрекъснат недостиг на средства?
    Политиците заявяват по този начин, че не си вършат работата, но аз не съм съгласен с твърдението, че няколко правителства и парламента са били пасивни – напротив, те бяха много активни и направиха истинска контрареформа в здравеопазването. Благодарение на техните лобистки и нелепи решения бяха потрошени милиарди, без да се постигне видим и добър ефект за пациентите. А реформата, от която се нуждаем днес е с оглед да се хармонизира работата на здравната система с пазарната икономика, която все някак си крета в България. Въведеният след 2005 г. социалистически модел за финансиране на структури не може да издържи на финансовите изисквания особено на болничния сектор, в който вече има над 100 новоразкрити болници за последните 10 години. С две думи казано – трябва да се балансира ограниченият ресурс на НЗОК с неограничените претенции за издръжка на структурите в болничния сектор. И още много други неща, но това е водещата задача.
    Какво е Вашето обяснение за срива на КТБ и как оценявате поведението на институциите в лицето на БНБ, прокуратура и политически лидери?
    Вече стана ясно, че беше планиран и изпълнен политическо-олигархичен удар с цел присвояване на пари, фирми, пазарни дялове и поръчки от тесен кръг хора, чиято сметка сега ще трябва да плащаме всички ние, които сме данъкоплатци, а последствията ще консумират всички българи, защото репутацията ни на предвидима и стабилна държава пострада безвъзвратно. Не си представям как някой чуждестранен инвеститор ще дойде да влага усилия и средства в страна, в която институциите, политиците и бандитите могат да те сринат за 24 часа, при това организирано и синхронизирано. Мисля, че в събитията у нас има и геостратегически аспекти и със сигурност в момента изглеждаме много зле пред света.
    Възможно ли е да бъде сринат борда?
    В България вече всичко е възможно. Но както виждате, поне вербално се съпротивляваме все още, макар и слабосилно.

Станете почитател на Класа