Борисов харесал Орешарски за финансов министър в кабинет на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов недоумява защо социалистите са ядосани на премиера Орешарски, че е изразил подкрепа за това Кристалина Георгиева да стане еврокомисар по външната политика. И покрай това недоумение Борисов шашна парламентарните репортери с коментара си, че ако Орешарски се беше държал така преди една година и си беше дал оставката, ако са го притискали по начина, по който в момента е видно, че БСП, ДПС и „Атака“ са го притискали, сега можеше и да е кандидат за служебното правителство за пост, а и за наше правителство.

В отговор на въпрос, Борисов уточни, че би сложил Орешарски за финансов министър, тъй като преди години, във финансовите среди преди сегашният премиер бил е сочен като добър финансист. „И аз самият го харесвах като експерт“, призна лидерът на ГЕРБ.

След което обаче Борисов потвърди острите си критики към премиера, изразявани многократно. Така се разбра, че при сегашното управление Орешарски се е поддавал на натиск, не е изразил нито едно от добрите си качества и на практика се е държал като псевдопремиер и псевдоексперт. И дори е загубил доброто си име…

Освен тези си признания за Орешарски, Бойко Борисов коментира пред медиите, че истински се надява днес да сме свидетели на краят на това Народно събрание и така да престане агонията в държавата, предизвикана от сегушното управление. Освен това Борисов изрази недоумение от промяната в позициите на БСП, които вече не си подкрепяли правителството, въпреки че са мандатоносители, а една година са тръбели, че Орешарски и компания са най-големите експерти.

„Една година на „Атака” и се даваха всички постове, които желаеше (…) неслучайно техни представители оглавиха всички комисии срещу мен – за Авиоотряд 28, за Бисер Миланов. Да си ги намерят по същия начин както една година си ги държаха да подкрепят това правителство и, ако искат нещо да направят, да го направят”, обясни Борисов виждането си как може да се събере кворум. Според лидера на ГЕРБ социалистите искат в последните дни да решат всички проблеми, които правителството създаде през годините и това поведение е безотговорно.

На въпрос дали ще участва в консултации при председателя на парламента в понеделник, Борисов обясни, че на всички консултации досега е участвал, а от БСП винаги идват различни хора – на едните бяха Станишев, след това дойдоха Мерджанов и Гечев – и вече не знаел с кого от социалистите трябва да се говори, още повече че всичките са кандидати за постове.

На журналистическото „подсказване“, че в момента Мерджанов е председател на ПГ на левицата, Борисов изтъкна, че на последните консултации при президента, Мерджанов непрекъснато е повтарял, че не е оторизиран да взима решения и е звънял по телефона.

„Накрая казаха, че не са съгласни. За какво не са били съгласни, така и не разбрах”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Иначе Борисов обясни, че дали депутатите от ГЕРБ ще стоят в стаята си или в пленарната зала е все едно, но въпросът е принципен. При все това, потвърди че с най-голяма радост ще подкрепи кворума в деня, когато трябва да се гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Борисов коментира и думите на Лютви Местан, че ДПС са готови на актуализация на бюджета, включително да бъде отразен реалният дефицит.

„За съжаление, те се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме – да седнем на масата, да се видят дефицитите и в строителството. И строителите спряха, и здравните работници спряха, еврофондовете спряха, енергетиката – 3 млрд. Ако всичко това се извади и се сложи на масата ще видите, че имаме един чудовищен дефицит“, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

Станете почитател на Класа