Бареков предложи план за КТБ

Председателят на ББЦ и евродепутат Николай Бареков днес огласи свое отворено писмо до работодателските организации КРИБ, БТПП, АИКБ, ССИ, БСК, Съюз „Произведено в България“, както и до министъра на финансите Петър Чобанов, в което съобщава, че има план за излизане от ситуацията около КТБ. Ето и пълният текст на писмото:

Отворено писмо

От Николай Бареков, председател на ПП“България без цензура“, член на Европейския парламент и зам.-председател на групата на ЕКР в ЕП

Днес ще предложа на работодателските организации и на министъра на финансите Петър Чобанов бърз и ефективен план за спасението както на влоговете на бизнеса, така и на сметките на всички български граждани в злополучно пострадалата банка КТБ. Предлагам да се обърнем към миноритарните акционери в КТБ и по-специално Суверенния фонд на Султана на Оман и „Внешторгбанк“ (ВТБ), за попълване на липсващите резерви в трезора на банката.

Смятам, че е редно финансовото министерство да покани криещия се във Виена основен собственик Цветан Василев също да има право да възстанови липсващите пари, с което да попълни зеещата финансова дупка в собствената си банка. Всичко това трябва да се случи с изричната уговорка към основния акционер и мениджмънта, че това няма да отмени наказателната отговорност за източването на трезора. По предварителни разчети е необходимо да се внесат 200 милиона лева кеш, както и да се попълнят липсите от лошите кредити в размер на 3,5 милиарда лева.

Финансовият министър трябва да влезе в комуникация с Василев, Оманския фонд и ВТБ още днес и да им даде една седмица срок за попълване на липсите, за да може разплащането с гражданите да започне най-късно след 10 дни. С тази операция държавата и данъкоплатците няма да платят нито лев от джоба си, а почтените хора и фирмите ще получат парите си обратно, завършва отвореното писмо на Николай Бареков.

Станете почитател на Класа