Договори за 4 милиарда лева чакали параф на дивана на шефа на ДФЗ

Седмица след като бяха уволнени директорът Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, специална комисия проверява дейността на бившето ръководство. Сред първите нарушения, разкрити от проверяващите, са над 2 000 проекта, залежали на дивана в кабинета на бившия директор, показа в свой репортаж bTv. На комисията се наложило да вика ключар, за да разбие вратата, защото никой в целия ДФ „Земделие“ нямал ключ за кабинета на Мирослав Николов.

Появи се информация, че във Фонда е имало корупционна схема, при която договорите за проектите се подписвали само ако кандидатите дадат рушвет. Иначе проектите оставали на дивана. Бившият шеф на ДФЗ Мирослав Николов отрече тази информация и за пореден път заяви, че срещу него се води негативна кампания.

Бенефициенти на проектите са общини и земеделски производители. Според проверяващите, при някои от тях забавянето е до 6 месеца. Експертите не знаели дали договорите са престоявали на дивана, докато кандидатите не дадат рушвет, каквато информация се появи.

Бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие” отрече да е искал подкуп, за да подпише и да премести от дивана си даден проект. Според Николов срещу него се води кампания. Уволненият директор обвинява Министерство на земеделието в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 млрд. лв. от еврофондовете.

Според Николов папките на дивана в кабинета му е трябвало да бъдат подписани, но покрай скандалите между Фонда и Министерството не му е останало време.

„Това в момента се прави съвсем целенасочено за да се дискредитира фонда и да се отклони внимание от доста по-съществения проблем, който възникна в министерството”, обясни ДФЗ Мирослав Николов.

От министерството уверяват, че няма опасност забавените проекти да загубят възможност за финансиране. След приключване на проверката при съмнения за злоупотреби ще сезират прокуратурата, а бившият шеф на Фонда смята да обжалва уволнението си в съда.

  • Снимка: bTv

Станете почитател на Класа