Юнкер: Трябва да си сътрудничим още повече с ЕП

Европейската комисия и Европейският парламент трябва да си сътрудничат още повече, отколкото досега. Това заяви новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, минути след като бе одобрен за поста с подкрепата на 422 евродепутати, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Страсбург Айше Сали.

Юнкер подчерта, че ЕП и ЕК трябва да правят повече неща заедно. Той заяви, че сутринта е чул различни мелодии, но в днес в сградата на ЕП е звучала музиката на демокрацията. Председателят на ЕП Мартин Шулдц заяви на свой ред, че изборът на Юнкер за Еврокомисар е напредък в парламентарната демокрация.

Шулц каза, че днес е подкрепил Юнкер при гласуването, защото е убеден, че той е правилният човек за този пост.

Юнкер подчерта задоволството си от факта, че е бил избран за председател на Европейската комисия с голямо мнозинство. Той каза, че не обича сравненията и не би искал да го сравняват с Жозе Барозу.

Юнкер и Шулц изразиха готовност да работят за това в състава на ЕК да има повече жени. По отношение на изказванията на Марин Льо Пен, Шулц заяви, че тя се опитва да упражнява контрол и да казва на другите какво да правят. Юнкер заяви, че национализмът и делението на хората по раса и цвят на кожата противоречат на ценностите на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа