Лютви Местан: Войната и реваншизмът не са в стила на политиката, в която ДПС ще има участие

Ситуацията се драматизира, вчера не беше поставен въпросът за закона за МВР, коментира пред медиите в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, минути след като Борисов обяви война и край на толерантността.

По думите му, следващия вторник ще има такава среща, но ако някой е обявил вече война и реваншизъм – това не е политика, в която Местан ще участва.

Войната и реваншизмът не са в стила на политиката, в която ДПС ще има участие. Освен това, съгласието за диалога не може да бъде момент на просветление, подчерта още Местан и добави, че това е естествено състояние на политиката.

Не разбирам къде е драмата, подчерта още той и добави, че оттук нататък, ако някой търси поводи да обявява война и реваншизъм, това вече е негов проблем. Нас в такава игра ни няма, нас ни има само в съгласието и в диалога, обяви още Местан.

По думите му, тези експлозии на отречени модели на управление и манталитет не са най-доброто, което може да очаква България: Ние трябва да четем уроците и ако в обществото има разбираеми реакции срещу едни или други политици, то нека бъдем наясно – авторитарните рефлекси, които се събуждат не са алтернативата, която ще изведе България към по-добро.

Местан запита и какво означава война и реваншизъм: Плашим ли се вече? Война - как може езикът на политиката да бъде война, реваншизъм?

Ако смятатате, че БСП са се уплашили... Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи  да не се плашим с война,каза още Местан по повод предложението на БСП да се отложи гледането на закона за друг ден. То дойде минути, след като Борисов загвори за войната.

Той призова избирателите да си направят много добре анализа и да помислят дали ще подкрепят войната и реваншизма като стил на политиката в България.

С нищо не сме дали повод за подобен език. Някой търси повод, че не се чувства добре в диалогична среда, че има вътрешно желание, манталитетът на монолога и на АЗ-формата на управление е по-силен, заключи лидерът на ДПС.

Станете почитател на Класа