Първанов: Няма да спазваме никакви ултиматуми

Нещата загрубяха малко повече. Който иска да ме изключва, да дойде в основната ми партийна организация, в Ковачевци. Това каза пред бТВ Георги Първанов.

Чух сутринта политоложката Татяна Буруджиева, която обясни, че ще ме изключват от Националния съвет на БСП заради това, че не съм посетил две заседания. Оставям встрани закачката с лова, това е жълт похват. Но в историята на 20 век в левицата няма случай някой да е изключен за две непосетени партийни събрания, уточни Първанов.

БСП трябва да бъде напусната от онези, които изневериха на ценностите, това е ръководството на партията. Те носят отговорността. Кога ще се решат проблемите с промяната, аз вече нямам пряк интерес, не следя тези процеси. Ние сме свалили доверието си от ръководството на БСП. Изпреварващо сме решили тези въпроси, каза Първанов. Отговорът ни е не - АБВ продължава, за мен е важно да говорим за политики вече. Няма да спазваме никакви ултиматуми, подчерта Първанов. Той спомена, че Мая Манолова е била учредител на АБВ преди 3 години. Повече на никакви компромати няма да отговарям, добави Първанов.

Първанов съобщи, че утре ще депозира жалба до Софийския районен съд и ще поиска да бъде осъден авторът на материала във вестник "Галерия", в който се говори за разговор между него и Бойко Борисов. Не съм се срещал с Бойко Борисов и няма как да съществуват подобни записи и ако някой се опитва да прави манипулация, ще се съдим, закани се Първанов.

Аз амбиции за ръководството на БСП сега и за в бъдеще нямам, подчерта Първанов. Според него обаче в партията трябва да дойде едно модерно ръководство.

"Видях някъде председателят да е казал, че се извинява на партията за Ивайло Калфин. Ивайло Калфин е една находка за българската левица, който има не само силно минало, но и добро бъдеще, но съм длъжен да призная, че може би най-голямата ми грешка беше една далечна номинация от 2001 година, а може би това, че и 2009 година след една тежка загуба защитих тогавашния председател на БСП. Не бих казал това, ако я нямаше провокацията по отношение на Калфин", заяви Първанов. Той е убеден, че АБВ ще спечели доверието на повече от 6 % от избирателите и че ще вкара 2-3 депутати в Европейския парламент.

"Аз съм готов да поема отговорността за мажоритарните избори, макар че политическият и организационният ръководител е вкарал текста в проекта на закона, но единственият председател на партията, който не игра мажоритарно на тези избори беше Сергей Станишев. Това беше знак, че сме се отказали от тези мажоритарни избори. Пропорционалните избори през 2009 година бяха най-мажоритарните, защото ги спечели Бойко Борисов с харизмата, която имаше", каза още Първанов.

Той допълни, че ще даде всичко от себе си, за да може ГЕРБ и Бойко Борисов да са извън властта, но това не означавало, че трябва да гледат едни на други като на врагове.

"Няма нищо по-естествено от това ръководството на БСП и опозицията в лицето на ГЕРБ да седнат на една маса и да определят приоритетите, по които да не се караме. От тази седмица ние ще се опитаме да обявяваме периодично своите позиции по неотменимите приоритети, ето върху това ние ще спорим", отбеляза той. С Борисов сме се чували от дъжд на вятър, за Коледа, за някой празник, но не е имало нищо повече от протоколни разговори", твърди Първанов.

"БСП е с ерозирана идентификация, БСП отдавна не е онази лява партия, която хората искат да видят. Пример за това е отказът от отмяната на плоския данък. Трябваше да има коалиционно споразумение. БСП трябва да постави своите искания и да каже къде е границата на коалиционния компромис, не може само ние да отстъпваме. Всичко, което са поискали ДПС, това става и нашите ключови ангажименти останаха на заден план", каза още Първанов.

Станете почитател на Класа