МВР бави падането на такса"нотариус" за старите коли у нас

МВР бави решението да отпаднат такса "нотариус" при покупката на коли втора употреба заради натиск от страна на нотариалната камара, която не иска да се прости с приход от 20 милиона лева годишно.  През септември 2013 година кабинетът обяви, че смята да облекчи гражданите като премахне таксата за нотариална заверка при покупко-продажба на стари коли, която е по 100 лева средно на кола. Причината за това решение на правителството бе, че никъде в ЕС няма такава заверка, а продажбата и покупката се осъществява с двата талона в съответните служби. При нас това е КАТ.

Същият проблем стои с екотаксата, която се събира за автомобилите и която е напълно безсмислена. Ако тя отпадне в гражданите ще останат годишно още 15 милиона лева. За сведение Румъния вече отмени тази екотакса като незаконна.

В момента средно по 100 лева взема нотариус, за да направи заверка при покупко-продажба на автомобил втора употреба, сочи статистиката. Новите коли не плащат такса. 200 хиляди са старите автомобили, които се купуват у нас годишно. Новите са малко над 19 хиляди като за 2013 години се отбеляза спад в покупките на новите коли.

Причината вътрешното ведомство да не иска да се съобрази с решението на правителството е становище на нотариалната камара, която възразява срещу решението на кабинета да освободи гражданите с 20 милиона лева годишно. Ако МВР се съобрази с лобирането на нотариусите, които ще загубят тази сума, гражданите ще продължават да плащат по 100 лева за нотариална заверка, каквато няма в нито една от страните в ЕС.

Отпорът


Срещу такса "нотариус" възрази Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) и предложи купувачите на стари коли да си спестяват средно 100 лева от такса, каквато няма никъде в Европа. Предложението на Асоциацията бе прието миналата година от кабинета, което го включи в проекта за намаляване на административната тежест. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че „В Европейския съюз няма практика коли да се прехвърлят с нотариална заверка". От камарата на нотариусите заявиха, че предстои бум на измамите с коли. В позиция, изпратена до медиите, те обявиха, че е рисковано сделките с автомобили да стават без нотариална проверка, както предлага правителството.

Мотивите им са, че по закон всеки нотариус носи отговорност за продажбите и гарантира 100 процента, че не купуваме запориран или краден автомобил. Новите правила за сделките с коли са недообмислени, твърдят нотариусите. Продажбите трябва да се правят някъде и вероятно прехвърлянето на собственост ще става в КАТ.

Вместо от 620 нотариални кантори, това трябва да се извършва от 620 служители на КАТ в цялата страна.

Тези служители трябва да са задължително юристи, защото нотариусът проверява задължително собствеността и проверява страните, обясниха специалисти. Отново в КАТ трябва да се правят и проверки дали колата е с платени данъци, припомнят нотариусите.

Практиката

Колите втора употреба със сигурност се таксуват като кораби само у нас и в Хърватия. Това сочи справка сред всички членки на Европейския съюз,направена от експерти и от Асоциацията на вносителите на автомобили. Юристи обясниха, че в Европа продажбата на движимо имущество не подлежи на нотариална заверка, защото не се счита за особено голяма ценност.

Изключени прави продажбата на кораби. За тях се изисква нотариална заверка, защото наистина представляват ценност. Освен това няма проблем и сега да се извършват измами с коли, ако продавачът разполага с двата талона и пълномощно. С подобни документи измамата може да стане и с нотариална заверка. Ако пък има желание да се избегне нотариус колата се изнася в страна от Европейския съюз и с двата талона се продава без проблем, обясниха специалисти. Любопитна справка сочи, че у нас нотариалната заверка при продажба на кола се въвежда през 1964 г., защото тогава автомобилите са считали за голяма ценност. 50 години по-късно обаче ситуацията се променила.

 

Станете почитател на Класа