Приеха в комисия новия Изборен кодекс

Със 7 гласа "за" и 3 "въздържал се" временната парламентарна комисия прие новия Изборен кодекс (ИК) на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

По време на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, внесеният ЗИД на ИК от ГЕРБ беше отхвърлен.

"Проектът за нов ИК е една добра фаза за работа и съществено по-добър проект", заяви председателят на Обществения съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс и бивш конституционен съдия проф. Емилия Друмева и съобщи, че съветът подкрепя проекта за нов ИК.

"Номерацията на бюлетините, намаляването на бройката на гласоподавателите за формиране на избирателна секция, бъдещето за интернет гласуването, както и повече контрол при ползването на медийните пакети бяха сред предложенията на Обществения съвет", подчерта проф. Друмева. Според друг член на Обществения съвет, Божидар Томалевски, ИК е норма, която трябва да бъде по мярката на избирателите, а машинното гласуване би довело и до предотвратяване на купуването на избирателни секции. Томалевски призова и за парламентарен дебат за пасивните избирателни права.

" С новия ИК се разширяват възможностите за обжалване и по-малко влияние върху секционните протоколи, въвеждат се и по-облекчени процедури при издигането на независимите кандидати", заяви Янко Янков от ДПС.

Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова предложи да се помисли над броя на подписите на общински съветници и кметове, като те да бъдат по-малко от първоначално заложените, а тези за президент да са повече, защото все пак се избира държавен глава.

На свой ред Данаил Кирилов от ГЕРБ подчерта, че новият ИК ще доведе и до преструктуриране на ЦИК и че от ГЕРБ подкрепят прочистването на избирателните списъци.

Станете почитател на Класа