Цветлин Йовчев отчете ръст на кражбите на коли с 13%

Посегателствата над МПС-та са нараснали с около 13% през миналата година спрямо 2012 г.

В анализите на структури в МВР този ръст е отчетен като един от основните проблеми пред полицията.
МВР шефът Цветлин Йовчев декларира днес пред депутатите, че са взети мерки за по-ефективно противодействие на тези престъпления и че са предприети незабавни организационни действия.

Като цяло през миналата година има намаление на престъпността с 1.4% в сравнение с 2012 г. Общо регистрираните престъпления през 2013 г. са 115 942 спрямо 117 601 през 2012 г.

Коефициентът на престъпност - брой регистрирани престъпления на 100 000 души, за 2013 г. е 1592 при 1614 през 2012 г.

По разпореждане на министъра в срок до 22 януари ГД „Национална полиция” ще разработи и изпрати до СДВР и областните дирекции на МВР указания за повишаване на противодействието срещу посегателствата върху МПС.

Те пък ще предлагат структурни и персонални промени с цел подобряване на ефективността.

„Предприетите мерки целят комплексно ограничаване на този вид престъпност и системен подход, заяви Цветлин Йовчев.

Министърът изтъкна, че обстановката е сложна и това се отразява на ефективността на действието на МВР. Имаме един значителен ресурс от полицейски служители, които са командировани по българо-турската граница, както и значителен обем от полицейски служители, които се командироват почти ежедневно около сградата на Народното събрание, напомни той.

МВР следяло внимателно обстановката и в момента, в който отпаднела необходимостта около парламента да има полицейско присъствие, то ще бъде вдигнато.

„Аз лично ще бъде много доволен от това, тъй като ще можем да отделим много по-голям ресурс за противодействие на престъпността, за охрана на обществения ред. Това ще се отрази на резултатите, които постигаме”, категоричен е вътрешният министър.

От ГЕРБ обаче възразиха, че на периметър от 100 метра има 100 полицаи, а протестиращите са двайсетина души.

"Аз най-много искам да няма заграждения пред парламента и да освободим служителите, които са допълнително ангажирани", коментира министърът и увери, че действията на полицията са в зависимост от информацията, която има и и от конкретната ситуация. 

Станете почитател на Класа