Калина Крумова*: Искаме да насърчим образованата българка да ражда

Г-жо Крумова, Центърът за демографска политика обяви, че сме ударили дъното на раждаемостта, че българинът става все по-беден и все по-прост. Същевременно социолози и политолози заявиха, че трябват есктремни мерки и много смели решения за справяне с проблема. Като такива ли определяте идеите на движението, което представлявате?

Ние от „Евромайки” и „България без цензура” говорим много отдавна за този катастрофичен проблем. Неслучайно една от първите кръгли маси от серията „Десет разговора за България” бе именно за демографската криза. Данните, които излизат сега, не са новост за никой, който следи какво се случва в България. Не са новост за хората, които излизат на периодично на улицата, за да протестират. Тъжен факт е, че че да бъдеш родител дори на едно дете в България е огромно предизвикателство. Дали защото не може да се справиш със здравната система, дали защото няма да можеш да намериш място в градината, или в училище или пък защото непрекъснато трябва да поемеш един или друг разход, но отглеждането на дете в България се превръща едва ли не в подвиг, което изобщо не е нормално . За да се опитаме да насърчим българката да ражда повече деца, ние от „Евромайки” имаме няколко добри идеи, които, надяваме се, ще срещнат сериозна обществена подкрепа. Първата идея е свързана с финансови стимули. Предлагаме по 200 лева допълнително на месец за всяко второ дете през първата година след раждането. И втората ни идея, която всъщност е сериозен акцент в нашата програма, са безплатни лекарства за всяко българско дете до седем години. За тази идея вече претърпяхме критики, което ми се струва нелогчно. Вижте статистиката - почти всяко дете, което се ражда, е с някакво заболавяне – като започне от алергии и се стигне до по-тежки и редки заболявания.Разбирането ни е, че ако една майка в България не е спокойна, че като се разболее нейното детето, тя ще може да се погрижи то да бъде излекувано, няма как да искаме тя да ражда. Паралелно с това считаме, че е нужно да има диференцирана ставка за всички бебешки и детски стоки от първа необходимост.
„ България без цензура“ ориентира социалната си програма така, че да насърчим двудетния модел. Проучванията сочат, че на българката се пада средно по 1,5 деца, като цифрата не се закръгля към две, а към едно дете. Искаме да променим тази тенденция с една цялостна ангажираност на държавата към проблема с демографската катастрофа.

Има и един малък процент образовани българки, които имат по три, четири и повече деца и за тях се говори само по повод някакъв празник, за да се покаже, че системата не просто не им помага, а им пречи. Предвиждате ли за тях някакви пакет от мерки, които да облекчат отглеждането на повече от две деца?


Даниела Колева, посланик на „ Евромайки“ е типичен пример за това-майка е на три деца и много добре знае какво приключение е това. За съжаление обаче семействата с повече от двама наследника са трагично малко на брой.А и как да е другояче при проложение, че у нас една майка на едно и една майка на три деца имат право на еднакъв брой болнични дни, независимо от броя на децата, което е несправедливо. Да не говорим за дискриминационацията по отношение на детските надбавки политика, които на всичкото отгоре са смешни като сума -35 лева. Ние от Евромайки вече обявхме, че ще атакуваме несправедливата разпоредба детските надбавки да се третират като социална помощ и искаме те да се получават от всички майки, независими от доходите им, както е в цяла Европа. По отношение на многодетните семейства трябва да се предприемат комплексни мерки, които да обхващат социалната, здравната система и трудовото осигуряване. Върху това държавата сериозно и незабавно трябва да помисли.
Причината поради която България е в в положение да изчезваме като нация е, че политиците деситилетия наред са си затваряли очите за този проблем. Демографската криза е толкова дълбока, че каквито и мерки да се вземат за справяне с нея, това няма да бъде видимо нито за една, нито за две, нито за три години. Трябва да минат 5-10 години, за да се видят резултатите от политика за насърчаване на раждаемостта. А никоя политическа сила не иска да прави стъпки в тази посока, именно защото резултатите не се виждат сега и веднага и се разсъждава приблизително така: това са големи усилия и голям финансов ресурс. .. Ако избирателят даде възможност, „България без цензура” ще отстоява платформата си за подобряване на демографската картина , защото сме убедени, че такава политика е изключително важна. Виждаме го в цялата страна. Дори една от работните групи, които в момента работят по изработването на политическата ни програма, е изцяло насочена в сфера „ Демография“.Не може да гледаме на тази насока само като част от социалната ни система, защото реално погледнато тя обхваща и трудов пазар, и образование, и регионално развитие,изобщо всичко случващо ни се.
Наскоро една млада и симпатична жена от Годеч, майка на пет деца, се свръза с нас и каза, че иска да работим заедно, защото на нея и е писнало да се бори за елементарни неща, свързани с правата на децата и. Ние от „Евромайки” от „България без цензура” разчитаме именно на това- българските жени да кажат, че им е писнало да се чувстват виновни, че са майки и да пожелаят това да се промени. България не трябва да пречи на родителите, а да им помага.

Как стои въпросът с безплатните учебници за многодетните семейства? Питам ви, защото е идиотско да правим акции за събиране на пари за учебници при положение, че статистиката сочи, че сме на последно място по образованост в Европа?


И не само- България оглавява класацията в ЕС и по брой на необразованите, необразоващите се и неработещите млади хора.Затова ли сме в съюза-за да бъдем все черните овце?Децата ни от известни в цял свят математици и учени, стават едни от най-неграмотните в Европа. В образованието също са необходими сериозни реформи и то спешно!Не може да искаме от една майка да е образована, да ражда деца, да ги гледа, да се грижи за тях, да им осигурява образованието, помагала, частни уроци, екскурзии и други и да не бъде подпомагана от държавата да възпитава образовани граждани. Една от идеите е да има допълнителни социални придобивки, за да стимулира образованието и тя да е насочена към образованите майки. Подчертавам, че не искаме да вземем от необразованите майки, за да даваме на образованите, а да дадем допълнителни стимули на тези, които са полагали повече усилия за своето образование . Статистиката показва, че майката висшистка дава по-сериозно образование на децата си и тя трябва да бъде стимулирана за това, че е станала родител. Няма логика хората, които са работили по-малко и учили по-малко да получават колкото тези, които са инвестирали в образование. Искаме да насърчим образованата българка да ражда. И тук става дума не просто за даването на едни пари, а за отношението, което държавата показва към проблема.

Работите ли с другите движения на майките, за да бъдете по-сериозно чути в обществото?


Залагаме на широк диалог с неправителствени организации. Смятаме, че гражданското общество трябва да пише дневния ред на политиците така, че да има чуваемост. Нашето разбиране е, че когато една идея е добра няма значение кой я дава. Когато тя е полезна за обществото, трябва да бъде подкрепена, а не отречена само защото я дава политическа сила, която не е от твоя отбор, примерно. На България и трябват политици, които работят за обществения интерес, а не се водят само от партийните си принадлежности. А какъв по-голям може да е обществения интерес от този една българка, която е майка на едно, две или повече деца да се чувства спокойна, че може да отгледа детето си? От обиколките в страната виждам, че хората не искат пари като подаяния, а искат работа и реализация на труда си. Това е много по-дейно от това да кажеш – нямам пари, дайте ми.
По време на обиколката ни с Даниела Коледа около благотворителната ни кампания „ Подари Коледа“ се срещнахме със стотици семейства и родители на деца с увреждания. Тези хора, независимо в движения или организации или не, имат толкова сила, опит и воля за живот, че могат да бъдат най-добрите ни учители за това как се прави политика, как се живее. И то с достойнство!

Какво пречи на бъларските политици да се обединят около няколко приоритета, които в крайна сметка касаят оцеляването нацията?

Пречи им това, че всяка се опитва да покаже коя е по-силна, по-важна и в крайна сметка това е вредно за страната. Абсурдно е заради личното или на партийното его да жертваш обществения интерес. Нелепо е да имаме хиляди страници стратегии за десетилетия, които съществуват само и единствено, за да се каже, че имаме стратегия. Необходими са ни отговорни държавници, които да се обединят около няколко поне основни национални приоритета и да работят действително в името на народа, колкото и популистки да звучи, без значение кой е на власт и кой в опозиция. Сега тъкмо започне да се случва нещо, идва следващото правителство-хайде отначало. И пак, и пак, и пак….Трябва да има приемственост на добрите идеи и практики!
Как оценявате поведението на Сидеров в момента и какво го мотивира да лъже?
Коректното поведение изисква да не се правят квалификации за хора, с които си работил , какъвто е моят случай. Мога, вероятно да кажа много неща, които може би ще се харесат и ще са интересни, но няма да го направя. Твърде евтино и жълто е. По-скоро въпросът е в това дали на българският избирател му харесва такова поведение, каквото демонстрира Сидеров или не. Дали го смята за допустимо или не. Време е българите да решат какво позволяват и прощават на политиците и какво не. Те да наложат нормите на поведение и те да са коректив и да търсят сметка, когато границите бъдат преминати.Не е работата дали Сотир Цацаров ще поиска имунитета на Сидеров или той ще си го даде сам. Въпросът е дали искаме да ни управляват политици с такова поведение. Ако върнете лентата назад, това не е първият подобен случай,в който се забъркват такива скандали. Няма и да е последният, сигурна съм.И какво от това?!

* Калина Крумова е посланик на движението "Евромайки" и  ръководител на социалната платформа на "България без цензура" и инициатор на кампанията "Подари Коледа", проведена в края на миналата година, с която бяха събрани дрехи, играчки и книжки за децата инвалиди и децата на родители инвалиди.

Станете почитател на Класа