Първанов обеща да не разцепва БСП

Няма да създаваме  нова партия и намя да разцепваме БСП , заяви  на дългоочакваната пресконференция Георги Първанов. Ще дадем възможност на хората, които мислят различно от „Позитано”, хора, които имат различна визия за развитието на България, да гласуват за нас. Във все повече случаи хората избират да не гласуват.
Разцеплението – това също е плашило. Нека да дадем възможност на хората да гласуват по съвест, не по партийна дисциплина”, отбеляза Първанов.На въпрос кои други структури на БСП подкрепят АБВ, Първанов заяви: „Една не малка част от областни лидери на БСП присъстват в залата”
Според екс президента е трябвало да има коалиционно споразумение между БСП и ДПС.  Няма да напускаме БСП. Не търсим на всяка цена разграничение от БСП. Ние сме алтернатива на много политики, в това число и на политики на ГЕРБ. „Аз съм водил най-яростните битки с Бойко Борисов, то не беше импийчмънт, те не бяха атаки. Ние имаме принципни стратегически различия с ГЕРБ”, заяви Първанов.
„На въпрос как се финансира проекта АБВ, Първанов заяви: „За съжаление, не си пазя касовите бележки за сандвичите, които съм си купувал на бензиностанциите. Това са моите разходи. Аз не правя масови мероприятия. Обиколките в страната ги правя за контакти с хората. Ще регистрираме сметка на АБВ, ще подлежи на граждански и официален контрол”, посочи Първанов.За АБВ ГЕРБ е основен опонент. Другите са ни конкуренти,  твърди Първанов. Забележете кой отстоява тезата, че има завера между Първанов и Борисов. Даже го чух да казва, че съм ходил в Банкя. Аз не знам къде в Банкя е къщата на Борисов, но той знае, защото му носеше цветя”, отбеляза Първанов.
„За АБВ ГЕРБ е основен опонент. Другите са ни конкуренти. Ще се конкурираме по политика, ще се конкурираме с личностите. Не можем да решаваме проблемите на България по пътя на политическата мъст, с това непрекъснато търсене на реванша, защото България става заложник на това лично противопоставяне”, посочи Първанов.
По думите му - ключов акцент в работата на АБВ ще е истинска социална политика. Искам да видя системна социална политика, не отделни действия, подчерта той.
„Проблемите не са в състава на правителството, а в това, че дефектите и грешните решения идват от партийните централи или по-скоро са им спуснати от другото място”, заяви Първанов.
„Гласуването за АБВ ще бъде шанс за консолидация на левите партии, на формациите с такава насоченост, ще даде възможност за един по-добър диалог с партиите в център и в дясно”, каза още той.
Проблемът не е да вляза в листаза евроизборите на избираемо място, въпросът е принципен, каза каза Ивайло Калфин . „Изпратих писмо, с което помолих процедурата по моите номинации за евроизборите да бъде спряна в БСП. Благодаря на всички тези, които са се сетили, повярвали са ми, предложили са ме. Имах няколко разговора с ръководството на БСП, на тези разговори аз имах възможност да чуя много добра оценка за работа си и тяхно виждане за мое място в листата на БСП.
За мен въпросът не е да бъда на избираемо място в листа, въпросът за мен е принципен. Проблемът не е да вляза в листа на избираемо място. За мен е важно целият този авторитет да го използвам, за да може нещо да се промени в българската политика”, заяви Калфин.
„У нас властва конфронтацията, в последните години особено силно. Проблемът е с липса на единение на обществото в национални каузи. В предишното управление видяхме и подземието на задкулисието. По този път вървим зле, има пълен нихилизъм, омраза недоверие. Отговорни за това сме всички”, заяви той.Листата за европейските избори, която ние ще направим, ще се конкурира с листата на БСП. „Листата за европейските избори, която ние ще направим, ще участва в групата на социалистите в Европейския парламент, тук не става въпрос за разпиляване на гласове. На нас ни трябва катализатор”, заяви Калфин.
По отношение на управляващите, Калфин заяви: „Липсват ясни приоритети и правила в тази коалиция, отношението към „Атака”, отношението към избирателния кодекс, на юруш ще се приема месец преди изборите”.
В един момент компромисите се натрупват до там, че трябва да се сложат граници. И европейските избори са подходящи за поставяне на тези граници, смята Калфин.
„Три са целите, които ще си поставим - икономиката, пенсионната реформа и функционирането на държавата. Ще се опитаме да излезем от партийните граници. Партиите казват, че една публична дискусия било нещо лошо. Ние сме леви, ще участваме в групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, искаме да реабилитираме самочувствието на хората, които се наричат леви, десни и които имат отношение към политиката”, заяви Калфин.

Станете почитател на Класа