Сестрата на Ким зае мястото на екзекутирания им чичо

По-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун вече ще разпределя финансите в Трудовата партия на Корея вместо чичо им Джан Сон Тхек, екзекутиран през декември 2013 г.

27-годишната Ким Е Чжон е била поставена начело на 54-и отдел на партията, контролиран преди това от Джан. Отделът отговаря за доставката на въглища, електричество, дрехи и прочие суровини и стоки от първа необходимост за Корейската народна армия.

Първоначално с доставките се занимаваше военното министерство, но след отстраняването на началник-щаба на сухопътните войски Ли Ен Хо през 2012 г. по нареждане на Ким Чен Ун управлението им премина под контрола на партията-хегемон.

Ким Е Чжон е начело и на банките "Тесон" и "Банката на обединението и развитието", на туристически, железопътни и други държавни проекти, някои от които по-рано ръководеше лелята на севернокорейския лидер - Ким Ген Хи.

Джан бе екзекутиран по обвинения в държавна измяна, заговор срещу социалистическия строй, разгулен живот и безотчетно харчене на народни пари. Чичото на Ким бил и против формирането на съвместна икономическа зона с Китай.

Станете почитател на Класа