КС решава окончателно за статута на Пеевски

Конституционният съд решава окончателно статутът на Делян Пеевски и законосъобразността на отменения избор за председател на ДАНС.

Нова телевизия съобщава, че проектът за решение, който ще бъде предложен на магистратите е, че Народното събрание е взело противоконституционно и безпредметно решение за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Докладчик по делото е бившия депутат на ГЕРБ Анастас Анастасов. Проектът за решение крие ключов момент - че отмяната на избора на Пеевски е едновременно противоконституционна и безпредметна.

Ако решението бъде гласувано така, то от него няма да настъпят реални правни последици. Според Анастас Анастасов, когато депутатите са гласували оставката на Пеевски като председател на ДАНС, те дори не са посочили член от закона, по който се  отменя решението за избора му. И така на практика в случая не е посочено единственото необходимо - че той се освобождава от поста, защото е внесъл искане за това, но депутатите от БСП и ДПС не са го направили.

На 29 октомври м.г. Конституционният съд на България образува конституционно дело по искане на президента на Република България за обявяване противоконституционност на Решение на Народното събрание от 19 юни 2013 г. за отмяна на Решението за избиране на председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. Това решение е прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г. и обнародвано в Държавен вестник бр. 54 от 2013 г..

Според държавния глава решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи, предвидени в основния закон. Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон.

Президентът отправи и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва. Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.

Станете почитател на Класа