Атакуват ограниченията за детски надбавки в Комисията по дискриминация

Ограничението в получаването на детски надбавки ще бъде атакувано в Комисията за защита от дискриминацията. Това съобщиха днес на кръгла маса, посветена на социалната политика, експерти от движение "Евромайки". Юристите на движението се позовават на факта, че ограничението в получаване на детските надбавки противоречи на основния закон на страната. Те припомниха, че диференциацията в получаване на детските надбавки бе въведена през 2002 година с идеята, че хората с високи доходи нямат нужда от детски надбавки. Идеята бе на тогавашния вицепремиер Лидия Шулева. Резултатът от ограничението, което се наложи обаче беше, че от детски надбавки се ползват основно граждани от малцинствата. В цяла Европа получаването на детски надбавки означава грижа на държавата към децата, а у нас те се разглеждат като социална помощ, което е един изключително погрешен подход, коментираха от Евромайки.

Парадоксът е, че тази дискриминационна разпоредба бе запазена и при управлението на Тройната коалиция, както и при управлението на ГЕРБ. Тя не бе премахната и при сегашното управление.

Разходите от администриране на "услугата" да се дават пари само на по-бедните са значително по-високи, отколкото ако се дават пари на всички, показаха изчисленията на МС през 2003 година. Независимо от силните аргументи на цифрите обаче, правителството не си мръдна пръста, за да възстанови нормалното положение, в което получаването на детски надбавки не е социална помощ. 

Станете почитател на Класа