Икономисти предлагат шоково увеличение на доходите

Приемане на еврото, шоково увеличение на пенсиите с по 20% на година и ръст на заплатите с 10% на година ще помогне за преодоляване на проблемите в социалната политика.

Тези идеи бяха лансирани от експертите Величка Драганова и Никола Алтънков по време на кръгла маса, организирана от движение „България без цензура”.

Идеите бяха подкрепени и от бившия шеф на НОИ Йордан Хрискозков.

„Нужни са сериозни промени в паричната политика. Тя съвпада с бързо влизане в еврозоната, което ще отблокира фискален и валутен резерв, който може да се използва за вдигане на заплати и пенсии”, каза той.

Ако всяка година заплатите се увеличават с по 10%, след 7 години доходите ще се удвоят.

Пенсиите пък ще скочат със 70%. Тeзи сметки направи един от експертите по социална политика Величка Рангелова”.

Според Рангелова вдигането с 10 на сто доходите ще струва на хазната 1 милиард лева.

60% от тях, обаче, ще бъдат върнати обратно, убедена е тя заради увеличаване на вътрешното потребление. Така, на практика излиза, че ще са нужни 400 000 лева.

Пенсиите са функции на заплатите, каза Рангелова и допълни, че с увеличението на заплатите с 10% ще вдигнат със 70% и пенсиите.

Рангелова е убедена, чe положението в България ще се подобри с приемането на еврото възможно най-бързо.

Тя обясни, че Гърция е поискала компенсации за въвеждането на еврото и че България може да направи същото.

В момента липсва обвързаност между отделните политики, както се правят и умишлени опити за противопоставяне на социалните групи, каза бившият шеф на НОИ Йордан Христозков. Според него не е редно да се противопоставят заетостта на младите и продължаването на трудовия живот.

Станете почитател на Класа