Радан Кънев: Симпатията на ГЕРБ към Първанов е притеснителна

Ако правителството не подаде оставка до изборите за европейски парламент през май, то победата на Реформаторския блок на евровота ще свали управлението. Такава заявка направиха председателите на СДС и ДСБ Божидар Лукарски и Радан Кънев.

Преди дни реформаторите заявиха очаквания да вкарат поне четирима евродепутати. Те ще обявят своята кандидатска листа вероятно в началото на февруари. От тази седмица лидерите на реформаторите започват обиколка из страната, за да представят своите мерки за излизане от кризата.

Лидерът на ДСБ обеща разговорите с политически сили и организации, които са за сваляне на кабинета „Орешарски”, да бъдат публични за обществото.

Лукарски коментира още, че изказванията на Мая Манолова за нов Изборен кодекс преди вота за Европарламент е манипулация, защото препоръките на Брюксел били да не се променят правилата шест месеца преди евроизборите.

В сутрешния блок на bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев демонстрира убеденост, че Реформаторският блок има потенциал да вземе силен вот на Европейските избори, с който да нанесе политически удар на БСП и ДПС.

Според него управляващите в момента имат време до края на февруари и началото на март да проявят разум и да се оттеглят, за да се съхранят като партии, а и за да се тръгне по пътя на възстановяването.

Алтернативата, която предлагат тъмносините, е реформаторско правителство след нови избори с програма за година и половина, което било напълно реалистично. „Другите искат властта за 4 години. Ние ще ви предложим съвсем конкретен календар, но когато имаме предизборна кампания", каза Кънев и добави, че тръгват на разяснителни обиколки в страната.

По думите му обаче БСП и ДПС ще използват всички възможни механизми, за да „устискат" целия мандат, но това би било на цената на доходите на българите. Кънев се обяви като „първия български политик", който след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е коментирал, че правителството няма шанс. „Който няма доверие, не може да вдигне икономиката. Провалът в инвестициите не е случаен, защото никой няма доверие в България. След като правителството издига Пеевски за шеф по сигурността, значи в тази държава няма сигурност", каза лидерът на ДСБ.

Краткото сближаване с ГЕРБ, което реформаторите демонстрираха след като месеци държаха вратата затворена за Бойко Борисов на думи, вече се било изпратило, стана ясно от думите на Радан Кънев. В Реформаторския блок видели общи точки за излизане от кризата с ГЕРБ, но „знакът на симпатии" към Георги Първанов е „нещо, което трябва да тревожи всеки десен симпатизант на ГЕРБ".

Макар че присъствието на Меглена Кунева в листата на реформаторите за евроизборите е въпрос на общо решение, Кънев за пореден път обяви подкрепата си за нея, определяйки я като човек, чието име се разпознава в Брюксел. „Изпадането" на Надежда Нейнски пък се дължало на „оставането й в миналото".

„Бих се радвал и тя да е в нашата листа, но тя реши да остане в миналото, да води дебат в миналото, да разделя, а не да обединява Реформаторския блок", коментира лидерът на ДСБ.

 

 

Станете почитател на Класа