Плевелиев от Китай: Ще се произнеса за новия НК след дебатите в парламента

Промените в Наказателния кодекс тепърва и внимателно ще бъдат изследвани от експертите и от правния съвет в президентската институция. обяви пред български журналисти в Китай, където е на официално посещение, президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. Рано е да коментирам съдбата на този проект, както и да определя позицията на президента по този проект, просто защото вие видяхте как в последния момент текстове от този проект се промениха", заяви държавният глава, въпреки че проектът за Наказателен кодекс тепърва ще бъде внесен на заседание в Министерския съвет в сряда .

"Първо ще се направят дебатите в парламента, а след това и аз като президент ще се отнеса много сериозно към своята функция на гарант за спазването на гражданските права. Този НК не е продукт само на едно правителство или на няколко месеца, а вие виждате, че бързането е само, за да се спазят срокове в 12 без пет, зададени от нашите колеги в Брюксел от гледна точка на механизмите за координация и контрол", коментира още Плевнелиев.

БГНЕС припомня, че преди два дни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че НК е професионалното мнение на български юристи. Нима мислите, че можем да измислим нов Наказателен закон, имайки предвид, че България има традиция на повече от 100 години на прилагане на наказателните закони. Ние няма да измислим ново наказателно право, подчерта Златанова.

Може да получим критики, че променяме някои текстове, особено що се отнася до общата част, където някои основни понятия и институции се променят, модернизират се. Хубаво е, че има дискусия. С цел да не предпоставяме дебата, аз реших да го пуснем на обсъждане с мейл общодостъпен на сайта на министерството, за да може всеки, който иска и има нещо важно да каже, да не бъде зависим от това да е поканен някъде да го говори. Имаме 57 страници предложения и становища. Някои от тях са много разумни и те ще бъдат публикувани. Този мейл ще продължи да съществува и докато се гледа проекта на Кодекса в Народното събрание, каза Златанова и увери, че и в момента се отразяват забележките към промените в Наказателния кодекс от служители на МП.

Министърът потвърди, че текстът за незаконното филмиране и заснемане на граждани отпада от промените в НК. "Също така ще има и прецизиране по няколко текста, които притесниха една или друга гилдия, за да е ясно и на тях, че сме имали предвид това, което сме имали предвид. Конкретно става дума за чл.305, които притесни неправителствените организации, че ще бъдат обвинени в противодържавна дейност като за всеки юрист е ясно, че съставът на четирите алинеи касае състояние на военно време, но неизвестно защо те се притесниха.

Вицепремиерът Златанова подчерта, че проектът за нов Наказателен кодекс не само, че не налага цензура, а преследва налагането на цензура.

Станете почитател на Класа