Борисов: Първанов е сериозен противник на Станишев

 

Със смесени чувства приемам алтернативната лява листа за европейските избори през май. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на информацията, че Георги Първанов (президент 2002-2012 г.) заедно с проекта АБВ готви алтернативна листа за европейските избори. 

"От една страна малко съм притеснен в партиен план, защото за първи път в ляво се появява нов субект с някои от най-силните играчи на БСП. Първанов беше два мандата държавен глава, два пъти беше преизбиран и беше безспорен лидер на лявото.

Ако ги сравня със Сергей Станишев, това действително е един много, много сериозен противник. Ако трябва да сравня Ивайло Калфин с Кристиан Вигенин или който и да е в БСП, е изключителна класа – и като министър, и като кандидат за президент направи една много успешна кампания. Само за това, че БСП му тежеше като воденичен камък на врата, не успя", коментира Борисов.

"В партиен план много сериозно обръщаме внимание на тази формация, защото това ще е един много силен противник за ГЕРБ", подчерта той.

"От друга страна съм обнадежден – защото съм убеден, че Първанов и Калфин няма да ходят в Брюксел и да говорят срещу страната ни, както правят всичките от БСП, начело със Станишев, нито ще се забърка в Хохегер афера, нито ще даде на ДПС да вземе БСП на концесия", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Чувствата ми са смесени – от една страна ГЕРБ трябва да се концентрира повече в изборите и да вложи повече потенциал, за да ги спечели и в същото време съм по-обнадежден, защото не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем "добър ден" и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи.

Защото и когато бях премиер, и когато бях кмет с тогавашния президент, независимо от огромните ни различия, никой не може да ни обвини в приятелство или в дружба, винаги сме поставяли приоритетите на държавата на първо място и сме съумявали да намерим общ език", каза още Борисов. 

На въпрос дали за ГЕРБ АБВ е предпочитан конкурент на изборите пред БСП, Борисов каза: "Напротив, не ги предпочитаме. Станишев и БСП са идеалната партия в партиен план за ГЕРБ. Откакто се е появил ГЕРБ, те нямат спечелени избори. Аз истински, в партиен план, се моля Станишев да стои дълго, дълго, до преклонна възраст като лидер на БСП.

Когато говорим за държавата, за страната и за политическата класа, за тежкото разделение, което има в момента, не мога да не отчета качествата, които имат хората в АБВ". 

По повод разцеплението в ляво Борисов заяви: "Аз никога не се бъркам в работата на други партии, както не давам да ми се бъркат в моята. Ако това се беше случило в ГЕРБ или когато наши колеги направиха БАСТА, медиите тръбяха, че това е разцеплението на ГЕРБ. Сега, когато кандидатът за президент на левицата само преди две години, външният им министър тогава и държавният им глава два мандата правят алтернативна листа, услужливите медии казват "разширяване на БСП". Виждате ли каква медийна манипулация има в момента?

Нека това "разширение" на БСП да не го коментирам, защото не е моя работа. Има достатъчно анализатори, достатъчно сериозни хора в тази партия, които не могат да не отчитат бруталното изнасилване, което левицата вече осем месеца преживява от ДПС; това, че тази партия е взета на концесия от ДПС; това, че от тази партия в ляво не зависи абсолютно нищо, ако не е позволено от ДПС.

Затова повтарям – трябва ни силно ляво в България. В центъра и в дясно има достатъчно силни, независими, по никакъв начин неангажирани или неносещи някакви зависимости партии. Докато в ляво в момента няма партия. В ляво има левица, взета на концесия като мандатоносител. Затова напоследък ДПС отказа да подпише коалиционен договор с БСП. Надявам се да подпишат поне концесионен договор”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Станете почитател на Класа