Патриархът пожела следващата година да бъде по-лека

Новогодишно патриаршеско приветствие отправи патриарх Неофит към българите.  В приветствието си към всички българи той казва:
 
"Творецо и Създателю на всичко видимо и невидимо, Който си сътворил дните и нощите, времената и годините, благослови сега началото на годината и запази в мир православните християни и Твоите люде". Църковна нова година, Кондак, глас 2.

Възлюбени в Господа чeда на Светата ни Църква, скъпи сънародници,

Когато отправяме своя поглед към бъдещето, ние по човешки се надяваме следващата година да бъде по-лека, по-добра, по-успешна и това е естествен стремеж на човека към блаженство и благополучие. За нас, вярващите хора, източникът на живота и щастието е в Бога и когато ни връхлетят несгоди, нещастия и недоимък, ние търсим сили да възкликнем като праведния Иов: "Господ даде, Господ и взе; (както беше угодно Господу, тъй и стана) да бъде благословено името Господне!" (Иов 1:21).

Никой от нас не знае какво ще му донесе идната година. Но ние трябва да се уповаваме на всеблагата и съвършена Божия воля. Като внимаваме в Божиите повеления, в учението на Светата Църква и в гласа на собствената ни съвест, нека се молим на Бога по всяко време (Пс. 31:6), да се надяваме на Неговата милост, защото Бог е наше прибежище и в Него се успокоява душата ни (Пс. 61:6,9).

Отечески поздравявам с Новата 2014 година всички чеда на родната ни Църква, намиращи се в пределите на нашата татковина и извън нея, и молитвено ви пожелавам Бог да ви обдари с физическо и духовно здраве, да ни посочи пътя, по който трябва да вървим (Пс. 142:8), за да растем в благодат и познаване на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18).

Божието благоволение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година! Нека се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение и кротост, да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата и да се държим за вечния живот

Станете почитател на Класа