Мария Пиргова: Бареков се оформи като единственият нов политически лидер

Николай Бареков се оформи като един-единствен нов политически лидер, заяви политологът Мария Пиргова в ефира на ТВ7.
От него зависи дали той ще използва това свое лидерство, допълни тя. По думите на Пиргова Бареков е единственият, който залага на мажоритарното начало и обикаля страната, за да се среща с хората именно в мажоритарно качество.
Политологът бе категорична, че социолозите дори подценяват в проценти потенциала на Бареков.
По думите й в страната той събира дори повече от 5%, колкото сочат последните прогнози.
"Тези 5 процента не показват неговата тежест в страната. Той има по-голяма тежест", заяви проф. Пиргова.
Зимните протести бяха социални и доведоха до промяна на дневния ред в обществото, докато сегашните не могат да я предизвикат, констатираха още двамата анализатори.

Според колегата й Димитър Димитров нагнетяването на напрежението не позволява дори и на новите платформи и партии като тази на Николай Бареков да наберат инерция, както се случи преди време с НДСВ и ГЕРБ.

Според Пиргова ново лидерство се очертава и вляво - в БСП,
но по-скоро при Станишев. Първанов и Дончева вече са маргинали в лявото, категорична бе политоложката, която отрече да става въпрос за нови леви формации.
Политолозите коментираха, че последните социологически проучвания само затвърждават втвърдяването на позициите на партиите и отчуждението на хората от политиката, защото се очаква едва 50% от българите да дадат своя вот на следващи избори.
Двамата политолози обаче са категорични, че предсрочни парламентарни избори няма да има преди европейските и от техния изход ще зависи
дали ще има по-нататък и нов вот за Народно събрание. 

Станете почитател на Класа