Министър Петър Стоянович: Няма да влияя върху избора на български град за европейска столица на културата


Министърът на културата д-р Петър Стоянович днес бе на работно посещение в гр. Шумен по покана на областния управител Венцислав Венков. В Шумен министър Стоянович се срещна с областния управител г-н Венцислав Венков, както и с кметовете и заместник-кметовете на общините от региона. Работната среща се проведе в Областната администрация, в нея взеха участие и директори на културни институти от Шумен.
Още в самото начало на срещата министърът на културата д-р Стоянович подчерта, че за него е голямо удоволствие да бъде в този красив български град с богата история, като добави, че се гордее с прабаба, която е родом именно оттам.  В хода на разговора д-р Петър Стоянович поясни, че работата на един министър на културата би следвало най-малко да бъде зад неговото бюро в кабинета му. „Ролята на културния министър не е тази да произвежда изкуство, а е тази да бъде посланик, посредник между творците и гилдиите. Министерството на културата не произвежда културата, произвеждат я самите творци”, подчерта министър Стоянович. По време на срещата присъстващите кметове и представители на общинската власт от региона изложиха проблемите, свързани с изкуството и културата в по-малките градове, като сред темите в разговора бе и развитието на самодейното изкуство.
Предишното посещение на действащ български министър на културата в Шумен се е случило преди цели 7 години, когато проф. Стефан Данаилов е бил на визита в града, стана ясно днес по време на работната среща.
След края на разговорите и изникналите по време на срещата въпроси, министърът на културата д-р Стоянович пое конкретен ангажимент те да бъдат сериозно обсъдени от ръководния екип на МК и да получат своя отговор в най-кратък срок.
Посещението на д-р Петър Стоянович му позволи да се запознае отблизо с град Шумен и неговите проблеми - тема, която е много актуална особено в навечерието на избора на българския град - Европейска столица на културата 2019. По повод публикации в електронни сайтове, министър Стоянович специално отбеляза, че няма намерение да се намесва и да влияе по никакъв начин на конкурса за избор на български град за Европейска столица на културата.

По-късно същия ден д-р Стоянович бе гост и на организираната от община Шумен ежегодна церемония по случай Деня на дарителите в хотел „Шумен", където той награди най-изявените дарители от Шумен.
Сред отличените от министър Петър Стоянович бе и предприятието „Алкомет”АД – водещ производител на валцовани и пресовани алуминиеви продукти, което развива сериозна дарителска и социална дейност на територията на общината.

Станете почитател на Класа