ГЕРБ: Йовчев премина към груба партийна пропаганда

С изявленията си за състоянието на МВР вицепремиерът Цветлин Йовчев преминава към груба партийна пропаганда. Това се казва в позиция на политическа партия ГЕРБ. „Съботните упражнения на вицепремиера и вътрешен министър Йовчев на тема „Реформи в сектора за сигурност" представляват логично продължение на политиката на новата коалиция през последните шест месеца: постепенно дискредитиране до степен на обругаване на всички звена от системата за сигурност, които са постигнали признати успехи в борбата с тежката престъпност." - се казва в изявление на партията по повод на участието на министър Йовчев в семинара на управляващите в Боровец. .

От ГЕРБ определят като разминаване с реалността преценката на Йовчев за състоянието на областните дирекции на МВР, които според него са се превърнали във феодални владения, както и констатацията му, че отделните системи в МВР действат дезинтегрирано.

От партията на Бойко Борисов посочват като разминаване с реалностите и твърдението, че управляващите са постигнали успехи в борбата с тежката престъпност за разлика от правителството на ГЕРБ.

„И това са изводи, направени на фона на ескалиращи прояви на тежки криминални престъпления, както и на трайна тенденция за нарастване на битовата престъпност.
Това няма как да бъде другояче, при положение, че хиляди полицейски служители са ангажирани с опазване чрез охранителни мероприятия на новата власт, която за шест месеца не призна нито един аргумент на своите опоненти и е на път да обругае всеки гражданин, проявил смелост да заяви своето право на протест!" - се казва в позицията на ГЕРБ.

"Заварихме едно неефективно МВР, с лоша кондиция и дезинтегрирана система - липса на всякакви връзки между отделните звена". Това заяви пред БТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев, който бе включен в събота от Боровец, където управляващите провеждат семинар.

„За 6 месеца имаме разкрити три групи за мокри поръчки, три лаборатории за синтетични наркотици, две за канабис, милиони късове контрабандни цигари, 36 тона алкохол - това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност", такъв бе коментарът на Йовчев относно успеваемостта на МВР в борбата с престъпленията в страната.

Според Йовчев отделните структури във ведомството по времето на ГЕРБ са функционирали като „ударни групи на министъра Цветан Цветанов, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия". „В момента имаме по-малко от 2 дела за 1 оперативен сътрудник, за ГДБОП са по-малко от 1,5. А трябва да са на ниво между 4 и 5".

"Имало е идея да не се водят изобщо оперативни дела, а само дела, когато има досъдебни производства", разкри още шефът на МВР, като уточни, че е заварил 93 млн. лева дупка в бюджета.

Йовчев каза, че приоритетите му оттук нататък ще бъдат системите за планиране и за отчитане на резултатите.

Станете почитател на Класа