Йовчев: Заварихме неефективно МВР

Заварихме едно неефективно МВР с лоша кондиция и дезинтегрирана система - липса на всякакви връзки между отделните звена, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред bTV.

Според него отделните структури във ведомството по времето на ГЕРБ са функционирали като "ударни групи на министъра, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия". 

По думите му има нужда в публичното пространство да бъде разбит "митът за пречупения гръбнак на престъпността". 

За 6 месеца имаме разкрити три групи за мокри поръчки, три лаборатории за синтетични наркотици, две за канабис, милиони късове контрабандни цигари, 36 т алкохол - това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност?, попита Йовчев. 

В момента имаме по-малко от две дела на един оперативен сътрудник, за ГДБОП са по-малко от 1,5. А трябва да са на ниво между 4 и 5, каза още той.

Имало е идея да не се водят изобщо оперативни дела, а само дела, когато има досъдебни производства.

Йовчев заяви, че е заварил 93 млн. лева дупка в бюджета, а едни от приоритетите му оттук нататък били системите за планиране и за отчитане на резултатите. 

Всичко, което се случва днес, е отмъщение както на организираната престъпност, така и на симбиозата между политици и корпоративни интереси, каза пък пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов. 

По думите му МВР не е отговорно за изтичането на записите от разговорите между тогавашния премиер Бойко Борисов и бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Бившият министър на вътрешните работи заяви, че предложил на Цветлин Йовчев, по времето когато той оглавяваше ДАНС, да се създаде съвместна работна група между агенцията и МВР, която да разследва теча на информация, довел до избухването на скандала около бизнесмена Михаил Михов (Мишо Бирата). 

По думите на Цветанов Йовчев отклонил тогава предложението му.

Станете почитател на Класа