Орешарски: Очаквах от студентите професионални, а не политически искания

Като свобода на мнение определи министър-председателят Пламен Орешарски студентските протести.

„Това са типично политически искания, така че не е най-подходящо да се отправят към мен. Аз очаквах да имат други искания - професионални. Системата на образованието ни не е в превъзходно състояние и има много проблеми, които трябва да решаваме. Даваме си сметка, че за една година не могат да се решат", коментира Орешарски в Котел.

Според него няма протест на лекарите, а спор, който „ще разрешим, надявам се".

Министър-председателят посети Котел, където присъства на празника на Котел и участва в националното честване на 200 години от смъртта на Св. Софроний епископ Врачански.

В словото си той заяви, че е избрал Котел, тъй като много възрожденци са от балканския град, а и трябва да се обърне внимание на малките градчета в България. Пламен Орешарски допълни, че се радва, че в Деня на народните будители е в родното място на Софроний Врачански, Петър Берон, Стефан Богориди.

„Сигурно е трудно да откриваме днешните будители, не защото ги няма, а защото обществото ни е разединено. Тежките години на не едно изпитание накараха хората да се опитват да оцеляват сами за себе си. Днешният празник дава възможност да си припомним, че големите успехи се постигат с общи усилия. Няма по-подходящ ден от днешния, в който мога да заявя, че образованието е сред водещите приоритети и сега, и в бъдеще", заяви премиерът.

Студентско шествие блокира движението в центъра на София днес. Проявата, в чест на Деня на народните будители, бе организирана от студенти, подкрепящи започналата окупация на висши училища.

Преподаватели и студенти се събраха в 11.00 ч. пред централния вход на СУ "Климент Охридски" за шествието под наслов "Събудете се".

Сблъсъци между студенти и полиция имаше по време на протеста. Младежите блокираха централни артерии, като пропускаха само линейките. На органите на реда им се наложи да изблъскат със сила блокиралите уличното платно. За да може да преминава градският транспорт, полицаите направиха жива верига.

 

Станете почитател на Класа