Андреева: Лекарският протест e предизвестен

"Лекарският протест е по-скоро зов за помощ към тези, които в момента решават проблемите на сектора", каза при посещението в Благоевград министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Според министър Андреева това е една предизвестена история. "Още когато през пролетта директорите на болниците подписвахме договори със здравната каса знаехме, че за октомври и ноември подписваме договори с нула", каза Андреева. Според нея днес се е направило невъзможното, за да се осигури на здравните заведения финансиране в размер на 80 процента за дейността им, а през януари тя ще бъде доплатена до 100 процента.

"Не може сега сто на сто, защото не може да се преминава дефицитът от 2 процента, тъй като след това държавата ще понесе санкции от Европа", обясни министър Андреева. Според нея премиерът трябвало много дълго да обяснява защо си е позволил да не спази финансовата дисциплина.

"Призовавам моите колеги да бъдат спокойни в това отношение", призова министър Андреева. "Лекарските протести са по повод внушенията, които се правят, че лекарите няма да получат финансиране за дейността, която са извършили", поясни министърът на здравеопазването.

Таня Андреева следобед днес посети МБАЛ-Благоевград по покана на новия управител д-р Владимир Пандев. Министър Андреева разгледа изцяло обновеното отделение по Образна диагностика, след което разгледа и частната болница "Пулс", функционираща от 5 години в съседство с държавната.

Станете почитател на Класа