БСП обмисля създаване на приемни семейства за самотни възрастни хора

 Предвижда се създаване на приемни семейства за самотни възрастни хора. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, цитирана от "Фокус". „Екипите в БСП в социалната комисия са подготвили проект на закон за възрастните хора. Има предложение, което е на етап обсъждане с пенсионерски клубове и клубове на възрастни хора, за създаване на правила за приемно семейство за възрастни хора. Това не е осиновяване”, обясни Нинова.
По думите й, към закона се предвижда с подзаконов нормативен акт да бъдат уточнени правилата и условията, по които тези приемни семейства ще бъдат одобрявани, критериите, на които трябва да отговарят, финансирането, което ще получават за това, че ще се грижат за самотни възрастни хора в качеството си на приемно семейство на такива. Помощта от държавата ще се уточни в правилник или в наредба към закона. Корнелия Нинова заяви, че заложеният принцип е подобен на приемни семейства за деца. „Проектът на закона предвижда приемни семейства за самотни възрастни хора, за които няма кой да се грижи”, посочи Нинова. По нейните думи възрастният човек ще има права върху пенсията си и ще прави каквото иска с нея. Тя каза още, че не възникват права на наследяване, когато самотният възрастен човек почине.
„Предвиждаме законът да бъде разгледан до края на тази година. В момента сме го предоставили на различни асоциации, клубове на възрастни хора, кметове на общини, областни управители. Правим граждански обсъждания, защото предвиждаме и взаимодействие между изпълнителната власт и общините по предоставяне на клубове на възрастни хора. Предлагаме общините да осигурят места, където възрастните хора да се събират и да имат свои клубове. В разговорите ни с кметове на общини получихме искане от тях държавата да подпомогне с издръжката на тези клубове”, добави Корнелия Нинова. „Разширяваме възможностите за материално осигуряване на клубовете на възрастните хора и за социални грижи към тях”, подчерта депутатът.

Станете почитател на Класа